Само два месеца след обнародването на новия ред за специализация

...
Само два месеца след обнародването на новия ред за специализация
Коментари Харесай

След бунта на млади лекари МЗ пренаписа чисто новия ред за специализация

Само два месеца след обнародването на новия ред за специализация на лекарите, който беше подготвян дълго, дискутиран месеци наред и преработен в хода на публичното разискване, Министерството на здравеопазването още веднъж предлага промени в него. Причината – надигналото се неодобрение на млади лекари, които оповестиха, че никой не се е допитал до тях при правенето на разпоредбите и заплашиха да оспорят наредбата за специализациите в съда. Те се оплакаха, че плануваният ред да връщат пари, в случай че откажат да работят 3 година след завършването на специализацията в някоя от посочените от Министерство на здравеопазването лечебни заведения, е противозаконен, изпълнен с неустановеност и цели разпределението им на неатрактивни места.

Заради недоволството Българският лекарски съюз инициира диалози сред Министерство на здравеопазването и представители на студенти по медицина и специализанти, на които стана ясно, че редът за специализация още веднъж ще бъде преработен.

Сега ведомството предлага някои допълнения, с които да отговори на рецензиите и терзанията на младите лекари.

С наредбата за специализациите беше въведено обвързване специализантите на държавна прехрана
след придобиването на компетентност да избират сред утвърдени от Министерство на здравеопазването лечебни заведения, в които да работят за период от три години. А в случай че не изпълнят задължението си – да връщат дотацията.

Лекарите ще остават да работят 3 година където са специализирали
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР