Само допреди седмица, Хонконг беше образец за справяне с разпространението

...
Само допреди седмица, Хонконг беше образец за справяне с разпространението
Коментари Харесай

Нова вълна на коронавирус в Хонконг, след като си свали гарда

Само допреди седмица, Хонконг беше пример за справяне с разпространяването на коронавирусната зараза, откакто имаше релативно малко случаи, макар че една от страните на фронтовата линия на епидемията с месеци, споделя CNN.
Основната причина са ранно взетите ограничения, когато епидемията се разпространяваше скорострелно в континентален Китай. Хонконг реагира стремително и работи превантивно, като приложи това, което има в редица страни: уединяване и следене на нулевите пациенти и контактните лица, обществено разграничаване, защитни дрехи и маски, акции за интензивно миене на ръцете.
Всичко това даде резултат в Хонконг. Градът с население с близо 7,5 млн. души имаше единствено 150 случая при започване на март. По това време болестта към този момент беше достигнала своя пик в други азиатски страни като Южна Корея и Япония, а по това време COVID-19 се разпространяваше вихрообразно в Европа и Северна Америка.
Хонконг още веднъж е ролеви модел, само че към този момент с различен акцент – какво става, когато прекомерно рано си свалиш гарда. Броят на доказаните случаи на инфекцията са се съвсем удвоили в последната седмица, като множеството от тях са импорт от чужбина.
Лидерът на Хонконг Кари Лам разгласи, че в сряда влиза за възбрана за влизане на всички лица, които не са жители на полуавтономния район, няма към този момент да могат.
Същото важи за много огромна част от Азия – континентален Китай, Сингапур, Тайван, които бяха първите страни, наранени от коронавирусната зараза. Всички те имат още един „ импорт “ на болестта от завръщащи се хора от чужбина, заради което се постанова нова вълна рестрикции и ограничавания, откакто се зараждат евентуални нови огнища.
Това е и доказателството, че евентуално карантините и общественото разграничаване би трябвало да бъдат прилагани оптимално дълго време, даже при закъснение или съвсем цялостното премахване на COVID-19.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР