Само допреди година Западът сериозно разчиташе на опозиционните медии в

...
Само допреди година Западът сериозно разчиташе на опозиционните медии в
Коментари Харесай

Антируската пропаганда на Запада в Беларус се провали

Само допреди година Западът съществено разчиташе на опозиционните медии в Беларус, отделяйки средства за тях. „ Независимите “ изявления и канали в “Телеграм ” бяха интензивно употребявани за поощряване на „ демокрацията “ и антируската стратегия. Един от резултатите на 2023 година беше цялостният им неуспех.

Напоследък прозападните медии, излъчващи към белоруската публика, претърпяха сложни времена. Ако през 2020 година опозиционният канал “Некста ” стана най-популярен в рускоезичния сегмент на “Телеграм ”, в този момент сходни планове навлязоха в стадия на застоялост и финансови усложнения.

Веднага след президентските избори през 2020 година в Беларус, които провокираха митинги от поддръжниците на опозиционния претендент Светлана Тихановская, започва акцията за медийна взаимност в Беларус (МедияСОЛ), която включва набиране на средства за прозападни медии, които подлагат на критика настоящето белоруско държавно управление. Както заяви каналът „ Зеркало “, година след старта на акцията бяха събрани повече от половин милион щатски $ - 578 хиляди $. Досега всеки чиновник на белоруската опозиционна медия може да кандидатства за помощ от МедияСОЛ на специфичен уеб страница.

Няма подозрение, че главните спонсори на „ самостоятелните ” медии са западни структури. Така, след началото на специфичната интервенция в Украйна, Съветът на Европа в решението си за преустановяване на връзките с Беларус уточни, че ще продължи да „ укрепва връзките с белоруското гражданско общество и опозицията в заточение, като обръща особено внимание на младежите, самостоятелните медии и бранителите на правата на индивида. “

Светлана Тихановская също насочи апели към западните сътрудници за спонсориране на опозиционни беларуски медии. В публикация за “Политико ” тя написа: „ Един от методите, по които останалият свят може да помогне в този момент, е да поддържа белоруските медии в заточение... Срещам се със международни бизнес водачи в Давос и ги приканвам да поддържат самостоятелните беларуски вестници, цифровите изявления, радиостанции и телевизионни канали с доходи от реклама и абонаменти. Независимите медии са кръвта на демокрацията. Изключително значимо е жителите на Беларус да имат достъп до обстоятелствата.

Тихановская убеждаваше " международните бизнес водачи " да дадат пари на прозападни медии при започване на 2023 година, а в края на годината се оказа, че напъните ѝ са били напразни. През декември на един от водещите уеб страници на белоруската съпротива “Реформа ” се появи публикация на основния редактор Фьодор Павлюченко, в която той тъжно декларира, че планът е пред закриване, защото средствата, с които разполага изданието, са са задоволителни единствено за един и половина до два месеца работа.

„ На 19 декември 2023 година получихме отговор от основен европейски институционален донор, чиято поддръжка би разрешила работата да продължи. Отговорът е негативен “, написа Павлюченко. Уебсайтът “Реформа ” работи от 2016 г.; редакторите работят в тясно съдействие с Американската организация за интернационално развиване, по-специално с общността на “Пресклуб Беларус ”. Сред сътрудниците на клуба са Международният вишеградски фонд, Правителството на Холандия, Посолството на Канада във Варшава, “Пресклуб Полша ”, “Фокус-Беларус ” (проект, осъществен с поддръжката на Министерство на външните работи на Полша) и други Въпросът явно не е, че спонсорите на “Реформа ” ненадейно свършиха средствата. Очевидно е, че западните донори бяха разочаровани от резултатите на опозиционния уебсайт.

Опитвайки се да си върне благоволението на своите благодетели, Павлюченко написа: „ Ние създадохме пълноценна новинарска организация, чийто артикул се следва както от читатели, по този начин и от сътрудници, като се стартира от „ Зеркало “, „ Наша равнища “ и „ Хартата “ зо “БелТА ” и Националната телевизия. “ Не може да не се обърне внимание на завистливото отношение на основния редактор на “Реформа ” към сътрудниците му.

Сухата статистика обаче сочи, че известността и въздействието на “Реформа ”, казано учтиво, са пресилени. Само 1890 консуматори са абонирани за канала на плана в “Телеграм ”. За съпоставяне: каналът „ Пулът на първия “, който споделя за активността на президента на Беларус Александър Лукашенко, има към 200 хиляди клиенти.

Павлюченко признава: „ Получихме отвод от грант от един от донорите на съображение, че не можем да се приспособяваме към новата действителност и загубихме публиката си. “ Казано по-просто, финансовите проблеми на “Реформа ” се дължат на обстоятелството, че планът се оказа непотърсен от целевата публика.

Западните поръчители се нуждаят от опозиционни медии, с цел да разпространяват антируската версия на белоруската еднаквост измежду необятните маси и да предизвикат белоруските жители да стачкуват против настоящето държавно управление. Но по какъв начин да се реализира това, в случай че пропрезидентският канал в “Телеграм ” има 100 пъти повече клиенти от антиправителствения план? А сякаш “Телеграм ” беше главният инструмент на белоруската съпротива по време на опитите за прелом през 2020 година

Историята с “Реформа ” показва, че белоруската съпротива претърпя освен политическо проваляне, само че и идеологическо. Прозападните сили не могат да предложат забавно наличие на локалното общество и затова губят публиката си, а оттова и западното финансиране.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР