Само ден след като в Държавен вестник беше обнародван Законът

...
Само ден след като в Държавен вестник беше обнародван Законът
Коментари Харесай

Президентът даде на КС създаването на особен прокурор, който да разследва Гешев |

Само ден откакто в Държавен вестник беше обнародван Законът за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, с който беше основан необикновен прокурор по следствието против основния прокурор или негов заместител, президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане съществени текстове от закона да бъдат оповестени за противоконституционни.

В настояването си президентът развива причините за противоконституционност на противоречивите разпореждания, които бяха изтъкнати от него и на 10 февруари т.г., в претекстовете за ветото на Закона за допълнение на Наказателно-процесуален кодекс.

С въвеждането на фигурата на необикновен прокурор по следствието против основния прокурор или негов заместител и с предаването на подсъдността по тези каузи напълно към Специализирания углавен съд се засягат съществени конституционни полезности като независимостта на прокурорите в границите на правосъдната власт, равенството на жителите пред закона и възбраната на изключителните съдилища, стимулира се Румен Радев.

" По отношение на изключването на особения прокурор от йерархичната система за управление и надзор, която е присъща на прокурорската работа, законодателят възпроизвежда уредбата, която беше възприета през 2020 година във връзка с европейския прокурор и европейските делегирани прокурори. Според член 46, алинея 7 от Наказателно-процесуален кодекс основният прокурор упражнява контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори като се изключи активността на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори, когато те извършват функционалности по Регламент (ЕС) 2017/1939.

Аналогията сред особения прокурор и европейския прокурор/европейските делегирани прокурори обаче не е използвана. Регламент (ЕС) 2017/1939 обрисува една нова орбита на развиване на прокурорските функционалности, която е предопределена от участието на страната в Европейския съюз и потребностите от реализиране на наказателното произвеждане по характерен тип каузи.

Европейските делегирани прокурори работят в границите на обособена наднационална система за управление и надзор над активността на прокурорите, отпред на която стои Колегията на Европейската прокуратура. Тази гилдия реализира общ надзор над дейностите на Европейската прокуратура и подсигурява „ координация, успеваемост и поредност в политиката на Европейската прокуратура “ (вж. член 9 от Регламент (ЕС) 2017/1939). Обратно на това, при изключването на особения прокурор от йерархичната система за управление и надзор, построена в националната прокурорска работа, той остава да работи независимо и липсват каквито и да било гаранции против случайни дейности от негова страна, в това число и ориентирани против основния прокурор ", написа президентът в настояването си до Конституционен съд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР