Само ден след като преговарящите в Горната камара на американския

...
Само ден след като преговарящите в Горната камара на американския
Коментари Харесай

Обрат - и в Сената републиканците искат блокиране на сделката за миграцията и помощта за Украйна

Само ден откакто договарящите в Горната камара на американския Конгрес сложиха подписите си под двупартийнно проектоспоразумение за граничния надзор и имиграционните ограничения - републиканците в Сената заплашиха да го блокират, съобщи БНР.

Споразумението за граничните ограничения, което трябваше да отключи и даването на помощ за Украйна и Израел, е пред задънена улица, единствено ден след подписването му от договарящите, откакто беше подложено на голям брой рецензии от видни представители на Републиканската партия.

В трагичен поврат водачът на републиканците в Сената Мич Макконъл, който беше основен договарящ, предложи на сенаторите от Републиканската партия да гласоподават срещу по време на първото процедурно гласоподаване в Сената в сряда.

А единствено преди три месеца Макконъл произнесе думите: " Рейгън ще се обърне в гроба, в случай че откажем помощ на Украйна ".

От месеци водачите на двете партии в Сената Мич Макконъл и Чък Шумър акцентират спешността на одобряването на десетки милиарди долари за войната в Украйна, изтъквайки, че способността на Съединени американски щати да поддържат демокрациите по света е заложена на карта.

Темата за граничния надзор се трансформира в главно искане на Републиканците, които още в края на предходната година обявиха, че няма да поддържат новия финансов пакет на Джо Байдън, в случай че не бъде решен казусът с границата. Двупартийният законопроект беше направен в Сената след траяли месеци договаряния, само че съгласно твърдолинейните републиканци показаният в неделя вечерта текст не взема решение казуса с миграцията.

Част от противопоставящите се на съглашението се аргументират, че президентът Байдън и сега има задоволително пълномощия, с цел да реши имиграционния проблем, само че вместо това, в случай че бъде признат, проектозаконът ще даде опция в страната всекидневно да влизат хиляди незаконни мигранти, на които ще бъде дадена улеснена процедура за приемане на леговище и издаване на позволения за работа. Още през предходната седмица ръководителят на Камарата на представителите – Републиканецът Майк Джонсън съобщи, че съглашението е мъртво.

Демократите от своя страна упрекват някогашният президент Тръмп, че е призовал съпартийците си да не гласоподават законопроекта, защото имиграционната тематика е основна част от предизборната му акция. От Белия дом обявиха, че Байдън ще наложи несъгласие на възможен законопроект на Републиканците, предоставящ помощ единствено за Израел, и приканва двете камари на Конгреса да отхвърлят " този политически трик и вместо това бързо да изпратят двупартийния Законопроект за автограф на бюрото на президента ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР