Само държавни лаборатории ще могат да осъществяват контрола на вноса

...
Само държавни лаборатории ще могат да осъществяват контрола на вноса
Коментари Харесай

Само държавни лаборатории ще проверяват вноса на границата, реши парламентът на първо четене

Само държавни лаборатории ще могат да реализират контрола на вноса на храни по българските гранични пунктове. Това реши на първо четене Народното събрание във вторник.

Досега тази активност можеше да се разпорежда и на частни компании като " Евролаб 2011 ", която действаше на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". По-рано през 2022 година кабинетът на Кирил Петков, съпредседател на " Продължаваме промяната " (ПП), опита да върне контрола на вноса през пункта на страната.

Според Политическа партия точно дейностите по прекратяването на договорите с частните компании на „ Капитан Андреево “, довели до рухването на постоянното държавно управление на Петков през юни същата година.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за ръководство на агрохранителната верига, признат на първо четене от Народното събрание във вторник, е по предложение на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ).

Пробите на категории животни и артикули по член 47, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2017/625 ще се реализират само в лаборатории на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) . Тези действия няма да могат да бъдат превъзлагани.

Вносителите на плана се стимулират с това, че граничните пунктове са обекти на националната сигурност и реализирането на контрола на вноса от частни лица е порочна процедура. Според отчета на Комисията по земеделието и храните, която е водеща за законопроекта, " Евролаб 2011 " е поставяла сигурността на страната и на целия Европейски съюз (ЕС) в заплаха. " Капитан Андреево " се намира на границата с Турция, която е външна граница на Европейски Съюз.

През май 2022 година БАБХ приключи със заповед подписания контракт за наем на пространствата на " Капитан Андреево " с " Евролаб ". След това изтече запис, на който се чува хипотетичен опит за рушвет, предлаган на шефа на БАБХ Христо Даскалов , както и закани към депутати от " Продължаваме промяната ".

" Евролаб " подаде няколко тъжби в съда. Административният съд София – град (АССГ) отхвърли да анулира прекратяванто на контракта за наем. Тогава БАБХ апелира на по-висока инстанция - пред Върховен административен съд. В края на януари Върховният административен съд (ВАС) жалбата на БАБХ против решението, което разрешава " Евролаб " да остане на границата, откакто Агенцията по храните закъсня да внесе такса от 70 лева.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР