Само 92 работници са получили разрешение за сезонна работа у

...
Само 92 работници са получили разрешение за сезонна работа у
Коментари Харесай

Украинци и молдовци ни събират реколтата

Само 92 служащи са получили позволение за сезонна работа у нас в селското стопанство към 7 октомври тази година, сочат данни на Агенцията по заетостта, предоставени на „ Телеграф “.

За наемане на сезонни служащи от трети страни, отвън Европейски Съюз, са подадени 31 заявления от работодатели. Най-много са били служащите от Украйна – 75, следват Молдова – 13, Северна Македония – двама и от Грузия и Турция по един.

През предходната година реколтата у нас са прибирали доста повече непознати жители - 388. Данните са цялата 2020-а като те сочат, че сезонните служащи от Украйна са наброявали 305. Молдовците са били 53-а, грузинците – 18. От Киргизстан в помощ на родните стопани са пристигнали 10 души, от Туркменистан – двама, а от Турция – един.
свързани новини1773на 05.05.2021
Междувременно, от Главна ревизия по труда оповестиха, че са направили над 400 броя инспекции на аграрни стопани в интервала 20-24 септември в 17 области на страната, където се отглеждат най-вече сезонни насаждения.

Проверките били проведени в рисков във връзка с недекларирания труд интервал, когато се наемат огромен брой служащи за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. В тестваните аграрни стопанства са открити да поставят труд 2400 наети лица, в това число и жители на трети страни. Случаите на работа без трудов контракт са седем. Не са открити непознати жители без достъп до пазара на труда у нас. По отношение на сигурността на труда не са установени съществени нарушавания. Установени са единични случаи, в които на работещите не са обезпечени защитни средства и не са извършени инструктажи по здраве и сигурност при работа.

Образци на трудови контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа могат да бъдат декларирани онлайн когато и да е, даже отвън работното за администрацията, през особено основаната за това система, напомнят от ГИТ. Системата е създадена с функционалности, които оптимално да облекчат администрирането на еднодневните контракти. Веднъж въведени, данните на нает служащ се генерират автоматизирано във всеки нов контракт, подписан с него. Калкулатор пресмята каква чиста сума се дължи на служащия, след приспадане на налозите и осигуровките за негова сметка, както и какъв брой броя мостри може да получи земеделският собственик против сумата на предплатено заплатените осигурителни вноски.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР