Само 7 семейства от Пловдив са поискали обезщетение за детето

...
Само 7 семейства от Пловдив са поискали обезщетение за детето
Коментари Харесай

Само 7 семейства искат обезщетение за неприети деца в градин...

Само 7 фамилии от Пловдив са поискали обезщетение за детето си, което е кандидатствало, само че не е било признато в детска градина.

Правото на това дава Наредбата за изискванията и реда за даване и погашение на средства от държавния бюджет за компенсиране на разноските, осъществени от родителите на деца, които не са признати в държавни или общински детски градини или в учебни заведения заради липса на свободни места.

Регламентът бе задействан неотдавна, като срокът за първите искащи да се възползват изтече на 30 април, в последния работен ден преди великденските празници.

От седемте подадени заявки двете са за деца в ясла, което не дава отговор на заложеното в наредбата, посочи зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов.

Другите 5 случая на първо четене покриват наложителните условия. Предстои да бъдат прегледани от комисията, която ще се произнесе по отношение на отпущането на обезщетение. Към това се пристъпва, единствено откакто на фамилията е препоръчано равностойно място на това, за което е кандидатствало, и детето не е признато през електронната система и там.

Пловдив е измежду градовете с дефицит тук-там. На последното настоящо класиране бяха признати единствено 68 хлапета от общо 884 кандидатствали за 190 свободни позиции в ясла или детска градина.

31 от намерилите място в листата бяха устроени в яслена група при оповестени общо 34 позиции, за които се бореше войска от 636 фамилии.

В първа възрастова група в детските градини от наличните 41 места бяха заети 22 при 202 претенденти, във втора – при 35 свободни позиции и 35 искащи бяха класирани 9 малчугани, а в подготвителните трета и четвърта бяха устроени всички 11 кандидатствали хлапета при 80 вакантни бройки.

Така 816 от кандидатствалите деца останаха неприети, въпреки че за част от тях имаше свободни позиции – общо 122. Те обаче са в образователни заведения, които не са мечтани от родителите. Освен това една част от кандидатствалите в момента са записани някъде, само че желаят пренасяне.

На този декор 7 заявки за обезщетение наподобяват малко, само че евентуално родителите още не са осведомени с опцията по новата разпоредба. Информация за регламента може да се откри на уеб страницата на Община Пловдив.

Както „ Марица “ писа, правото на отплата е за възраст от 3 година до постъпване в първи клас, като по индикативни планове за 2021 година средномесечно обезщетение ще получават към 3600 фамилии у нас, а мярката се обезпечава с 10 млн. лв..

Достъпът до ресурса обаче е стеснен от условието да са изпълнени по едно и също време 6 условия.

Основното е детето да е кандидатствало в детска градина в съседен регион и да не е признато, като все още на поръчката за помощта не посещава нито една държавна или общинска детска градина. Така от парите няма да се възползват фамилии, които биха могли да устроят детето, само че не го записват поради настояването си то да бъде в тъкмо несъмнено образователно заведение.

Освен това преди отпущането на помощта Общината е длъжна да предложи равностойно място на това, за което фамилията е кандидатствало.

Ако детето е обхванато от различна форма - да вземем за пример в Родителски кооператив, то има право на паричната помощ единствено в случай че е записано в независима форма в детска градина.

Ако пък е на възраст над 4 година и е в частна детска градина или в подготвителна група в частно учебно заведение, те не би трябвало да са включени в системата за държавно финансиране.

Освен всичко това родителите не би трябвало да получават подкрепяне от държавния бюджет по оперативна стратегия за същите действия на друго съображение.

На утвърдените ще се поставя сума, която подхожда на издръжката в детска градина, в случай че детето е било признато. Това прави към 300 лв.. С тези пари ще се компенсират такси за частна градина или пък разноски за частен преподавател. Педагозите обаче би трябвало да дават отговор на изискванията за учителите в детските градини и да са водили подготовката по четирите наложителни там познавателни области. Семействата ще би трябвало да показват контракти, квитанции, платежни.

За тази образователна годината обезщетения се дължат за месеците от януари насам, като за този интервал заявките се събираха до 30 април. Иначе кандидатстването за парите ще става до 15 октомври - за неприетите сред 1 юни и 14 септември. А отсега нататък - до пето число на месеците от януари до май.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР