Само 6649 души без здравни вноски са приели болниците у

...
Само 6649 души без здравни вноски са приели болниците у
Коментари Харесай

Болниците у нас излекували за своя сметка само 6600 пациенти

Само 6649 души без здравни вноски са приели лечебните заведения у нас за времето от 1 януари до 30 септември тази година.
Това значи, че единствено толкоз пациенти са били лекувани за сметка на самите лечебни заведения.
Това е коствало на лечебните заведения общо малко над 3.6 млн. лева За съпоставяне - здравната каса заплаща към 2 млн. хоспитализации годишно, а бюджетът ѝ за болнична помощ е над 1.4 милиарда лева за тази година. Различните данни пък сочат, че неосигурените у нас са сред 400 000 и съвсем 1.4 млн. души, като цифрата варира съгласно това дали са включени и хората, които от години са в чужбина.
Очаквано най-вече признати неосигурени са оповестени в София-град - 882-ма души, следват Пловдив със 762-ма и Бургас с 643-ма. Впечатление вършат ниският брой неосигурени във Варна - 248 лекувани , и високият в относително по-малката област Хасково - 493 (основно поети от публичните лечебни заведения в Хасково и Харманли). В Сливен, където има огромно ромско население, лекуваните неосигурени са едвам 58, оповестява в. " Сега " в днешния си брой.
Данните за лекуването на неосигурени са от здравната каса и не е ясно дали обгръщат 100% от лечебните заведения. Те бяха поискани за информация от надзорния съвет на НЗОК, а подаването им от клиниките към районните каси е непринудено. Десетки лечебни заведения са показали, че са лекували за своя сметка 0 неосигурени, само че не е ясно дали това значи, че просто не са приемали хора без вноски или не са подали информация към НЗОК. В справката обаче участват с данни голямата част от държавните регионални и академични лечебни заведения и част от огромните частни лечебни заведения, а множеството от клиниките, които не са отчели неосигурени, са частни, дребни профилирани лечебни заведения, лечебни заведения за рехабилитация или медицински центрове, т.е. даже донякъде точни, данните са задоволително представителни.
Най-много неосигурени за своя сметка е приела университетската болница " Св. Георги " в Пловдив , която е и най-голямата болница у нас - 396 души за 9 месеца, които са коствали над 114 хиляди лв. на лечебното заведение. По няколко десетки неосигурени са приели и публичните лечебни заведения " Пловдив ", " Св. Мина " и " Св. Пантелеймон ", сред 10 и 20 са хората без вноски в общинските лечебни заведения в Първомай, Асеновград и Раковски. Неосигурени са приели и няколко частни лечебни заведения, в това число АГ клиниката " Селена ", която е отчела 60 неосигурени дами. Големите частни академични лечебни заведения в града - " Пълмед " и " Каспела ", са с нула регистрирани неосигурени.
По същия метод в Плевен държавната университетска болница " Георги Странски " е лекувала 308 неосигурени, което й е коствало съвсем 162 000 лева Между 2-ма и 51 души без вноски са лежали и в общинските лечебни заведения в близост, само че при всички частни лечебни заведения в региона данните са нула.
В София още веднъж първенци по признати неосигурени са държавните лечебни заведения. " Пирогов " е приел 262-ма души без осигуровки, а лекуването им е коствало 276 000 лева В ИСУЛ са лекували 146 души, което е коствало 152 000 лева Във ВМА са признати 132-ма, в Окръжна болница - 105. От " Пирогов " неотдавна оповестиха, че годишно през болничното заведение минават 10 000 неосигурени. Разликата с данните от касата е в това, че единствено 262 пациенти са приети в болница за сметка на незабавния институт. Останалите са минали през незабавните кабинети, само че не са признати за лекуване, за което заплаща здравното министерство, или са приети в болница, само че са платили дължимите си вноски, до момента в който са лежали в болничното заведение. От частните лечебни заведения в столицата " Токуда " е заявила 20 души, ортопедичната " Витоша " - 4, а за останалите обаче данните са нула.
В Бургас частните лечебни заведения одобряват повече неосигурени - 171 души са заявили от " Дева Мария " и 97 от " Бургасмед ". 280 души без вноски са лекувани в държавната регионална болница.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР