Само 5% от калифорнийските гори от секвои никога не са

...
Само 5% от калифорнийските гори от секвои никога не са
Коментари Харесай

Инициатива за възстановяване на гори от секвои набира скорост в Калифорния

Само 5% от калифорнийските гори от секвои в никакъв случай не са били изсичани. Инициативата за възобновяване на тези гори набира скорост, подкрепена от проучвания, които демонстрират, че секвоите съхраняват повече надземен въглерод от всяка друга гора на Земята, заяви Би Би Си.


Преди 55 години Линдън Джонсън подписва законопроекта за основаване на Национален парк " Редууд " в Калифорния. Това се случва от дълго време, защото през 20-те, 30-те и 40-те години на предишния век предложенията са били блокирани от промишлеността, която е изсичала най-ценните дървени площи на планетата. Когато през 1964 година Службата за национални паркове още веднъж предложи основаването на парка, двупартийната поддръжка в Сената, кимването на президента Джонсън и, имам вяра, силата на дърветата да въодушевяват в последна сметка довеждат до съглашение в Конгреса.

Националният парк не е първият парк за секвои. Няколко дребни парка в щата Калифорния са основани десетилетия по-рано. Но това е първият, в който по-голямата част от старите дървета към този момент бяха отстранени. Създаден на два стадия - през 1968 година и 1978 година, 75 % от националния парк са били изсечени. Като цяло обществеността има над 100 000 акра (405 кв. км) засегнати, млади гори на федерална и щатска земя. Управителите на земи се пробват интензивно да възпитат някои от тях в остарели гори. Тактиките включват еднократни прореждания на гъсти насаждения, наставления за палене на огън, затваряне на пътища, стартиране на дървета в потоците, с цел да се основат басейни, подобаващи за сьомгата, настоящи селективни сечи, с цел да се облагодетелстват няколко огромни дървета, и просто оставяне на горите на мира.

Възстановяването притегли вниманието в последно време и набра скорост със стартирането на амбициозната стратегия за възобновяване Redwoods Rising. Операциите започнаха през 2020 година и получават все по-голяма неотложност, защото въздействието на изменението на климата стана част от всекидневието в района, а от ден на ден научни данни демонстрират, че старите секвои съхраняват повече надземен въглерод от която и да е гора на Земята - до 2600 тона на хектар (0,01 кв. км). Това е от три до пет пъти повече даже от най-старите вторични гори. " Единствената растителност, която пораства по-бързо, е соргото и захарната тръстика ", споделя ученият от Вашингтонския университет Робърт Ван Пелт.

Но една секвоя към момента пораства дълго време и в ера, в която краткосрочното мислене заплашва самата жизнеспособност на нашата планета, е извънредно, че хората влагат кариери и огромни суми пари в тези планове. Секвоите стават огромни след няколкостотин години, само че им е належащо доста повече време, с цел да развият най-уникалните си характерности, като да вземем за пример ослепителни градини от папрати, ягодоплодни шубраци, дребни дървета и скотски типове, които нормално се срещат в горския етаж. Ван Пелт и сътрудниците му показват, че в една същински остаряла екосистема някои от дърветата са задоволително остарели, с цел да паднат и да се разпаднат, образувайки " горска мозайка, доста по-стара от най-старите си дървета ".

Макар че възобновяване на секвоя значително е подарък за далечното бъдеще, някои типове живот се връщат бързо. Бен Блом, шеф на отдел " Управление и възобновяване " в Лигата за избавяне на секвоите, споделя, че сьомгата може да се появи още веднъж година откакто пътищата са ремонтирани и са спрели да изхвърлят седименти в потоците. Реакцията може да бъде също толкоз бърза, защото слънчевата светлина се връща в долната част на разредената гора, разнообразявайки растенията в долната част.

За страдание, тези похвални старания за възобновяване понастоящем са лимитирани, сходно на старите гори, до дребни островчета, разпръснати в претърпелия провали горски пейзаж. Инициативата " Redwoods Rising ", която се реализира в партньорство с Националния и щатския парк " Редууд " и Лигата за избавяне на Редууд, обгръща едвам 600 акра (2,4 кв. км) годишно. Древната секвоя в миналото е заемала 2 млн. акра (8094 кв. км) от крайбрежните хълмове, обгърнати в мъгла, от централна Калифорния до границата с Орегон. От тази повърхност към 400 000 акра (1 619 кв. км) са асфалтирани, урбанизирани и по различен метод окончателно преобразувани. От останалите 1,6 млн. акра (6 475 кв. км), където към момента порастват дървета, единствено 5 % в никакъв случай не са били изсичани и съдържат емблематичните горски колоси - най-високите дървета на планетата. Над 75 % от земите на секвоята са частна благосъстоятелност и като цяло са изсичани неведнъж. Дървета, които могат да живеят 2 000 години, се изсичат единствено след няколко десетилетия живот.

Калифорния и цялата страна би трябвало да възвърнат пейзажа от секвои, а освен горичките. Лигата " Спасете секвоите " приканва за отбрана и възобновяване на 800 000 акра (3237 кв. км), което съставлява половината от останалите 1,6 милиона. По техни калкулации над 300 000 акра (1214 кв. км) към този момент са в някакъв тип природозащитен статут, тъй че още 500 000 акра (2023 кв. км) се нуждаят от отбрана. Трябва да го създадем. Както означават специалистите в авторитетния теоретичен алманах " Гората на секвоята ": " В последна сметка секвоите ще оцелеят единствено в непокътнати екосистеми ". Те изясняват, че огромните, непокътнати секвоини гори ще бъдат устойчиви на климатичните промени, ще обзет разнородни местообитания и ще обезпечат пространство за типовете с огромен ареал, като редките тихоокеански риболовци и хумболтовата кукумявка. Големите резервати също по този начин защищават изворите на реките, в които, надяваме се, сьомгата още веднъж ще хвърля хайвера си в големи количества, доставяйки на гората значими импулси от океански протеини.

Големите секвои задържат по-добре въглерода от дребните, тъй като имат по-голям дял устойчива на изгниване вътрешност. Големите гори задържат въглерода по-добре от дребните, тъй като вътрешността им е предпазена от вятър и пожари и е обвързвана с водоизточници. Ако се движите по " Алеята на колосите ", ще видите, че съвсем всяко дърво е с пресъхнал връх - споделя Ван Пелт, визирайки " красивата линия " от антични секвои, предпазена в средата на 20-ти век по продължение на 31 благи от автомагистрала 101, с цел да скрие изсичането от преминаващите водачи.

Въпреки че картите за въглеродни излъчвания и биоразнообразие удостоверяват концепцията за възобновяване на огромна остаряла гора, тя евентуално е още по-важна като етичен поврат на широкоразпространеното заличаване и постоянно символичните ограничения за запазване, които са белязали първите 180 години от некоренното обитаване на района.

Възстановяването не е наложително да изключва сечта. Една неотдавнашна заран Марк Андре, лесовъд, който ръководи общинската гора на град Арката, ме срещна на крайградска улица, където кучетата и техните разхождачи се издаваха от колите. Възрастен човек с конска опашка и жълти маратонки, водещ златист ретривър, посрещна Андре, когато влязохме в регион, който през 2012 година беше селективно изсечен. Това беше една от най-възвишените гори, които съм виждал отвън старите гори. Много огромни дървета се стрелкаха нагоре в мъглата от стръмен каньон. Мечата папрат и боровинки се гушеха по стволовете им, а червеногърба сврака се обаждаше в другояче тихата гора.

" Работим с него, с цел да го създадем по-подобен на остарелия напредък, само че към момента не е същият. Може би му остават още няколкостотин години ", изяснява Андре. Гората в града е изсечена преди повече от 100 години. Дърветата са се възстановили с огромна мощ. Единственото нещо, което ще липсва след два века, споделя Андре, ще бъдат солидните паднали трупи от " горската мозайка " на Ван Пелт. За да разреже гората, от 80-те години на предишния век Арката е изсякла задоволително секвоя, с цел да построи площадка с размерите на 200 футболни стадиони. Екологично бдителната общност на града поддържа сечта, тъй като крайната ѝ цел е да се възвърне девствената гора.

Общинската гора на Арката е с повърхност от 2 500 акра (10 кв. км), само че Андре споделя, че тя може да се разшири. " Не виждам най-много за този жанр на ръководство. " Той цитира доста други локални управляващи и индиански племена, които го вършат. Юрок е най-голямото племе в Калифорния и живее в сърцето на секвоите по поречието на река Кламат. Те непрекъснато възвръщат земите на предците си и в този момент ръководят 70 000 акра (283 кв. км) за дървен материал, обичайни храни като жълъди и лешници, материали за разработване на кошници, остарели дървета и сьомга, която се счита за родственик.

Въпреки това 75% от земите на секвоя в корпоративни ръце са спънка за възобновяване на половината гора. Дори тези, които са сертифицирани като устойчиви от Съвета за стопанисване на горите, в никакъв случай няма да остареят. Попитах основния изпълнителен шеф на Save the Redwoods Сам Ходър каква е тактиката на лигата за превъзмогване на това затруднение. " Бъдете подготвени - сподели той, - когато се появят искащи продавачи. За страдание, добави той, огромните компании за произвеждане на дървесина от секвои не са подготвени, тъй като печелят прекалено много пари.

Дърводобивните компании не са били склонни да продават и през 1968 година Те лобираха пред Конгреса да отстрани парка, като в същото време изсече античните дървета допустимо най-бързо. За незабавното прекъсване на сечта беше нужна корекция за " законодателно лишаване ", вмъкната в законопроекта в последния миг от чиновници на Сената. Когато фирмите не желаят, точно за това се употребява правото на благосъстоятелност. И въпреки да е правилно, че огромните промишлени стопанства са по-добри за природата, в сравнение с пейзаж от ранчота с огради, пътища и къщи, също по този начин е правилно, че фирмите за секвоя към този момент имат отдели за недвижими парцели със закачливи имена като getredwoodland.com, които продават имоти.

Финансовите благоприятни условия на изтощените земи от секвои в Северна Калифорния са изцяло задоволителни. През 1998 година известната фамилия Фишер от Сан Франциско купува 235 000 акра (951 кв. км) за 200 млн. $, с цел да сътвори компанията Mendocino Redwood Company. Това е 375 млн. $ в днешни пари. Вероятно през днешния ден не е допустимо да се подписа толкоз добра договорка, само че прибавянето на половин милион обществени акра би трябвало да е допустимо за сума в границите на няколко милиарда. Между 1993 година и 2020 година калифорнийците утвърдиха 32 излъчвания облигации със междинна цена от 5 милиарда $. Един упорит проект за запазване, който съчетава просвета, просвета, стопанска система и локални знания, може да отвори портфейлите ни за дървета, които ще се възвърнат по доста способи за доста дълго време.

Горският резерват Headwaters е повърхност от 7 742 акра (31 кв. км), обособена през 1999 година покрай град Еврика в окръг Хумболт. В него се намира последното непокътнато огромно парче остаряло дърво от секвоя - 3 088 акра (12,5 кв. км). Подобно на националния парк, той съставлява по-малко от половината неизсечена гора. За разлика от националния парк и съвсем всеки различен резерват за секвои, паркингът му не е в непосредствена непосредственост до огромните дървета. За да стигнете до тях, би трябвало да изминете три благи през приятна вторична гора от кленове, леска, елша, коприва и високи секвои, израстващи около Елк Крийк. Следващите две благи се изкачват нагоре през още нови секвои, растящи към солидни призрачни пънове.

След това, високо по ската, има огромни дървета - невероятно огромни - които се издигат по страните на дребните долини и в техните чаши. Началото на остарелия напредък е като предел сред хубостта и магията. Гигантите вършат времето очевидно. Което ме кара да мисля за хиляда години напред. Ако цялостен сходен пейзаж съществува през 3023 година, учениците, учещи нашата просвета, могат да се изкушат да заключат, че по наше време горите са били свещени./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР