Само 5,8% от турците имат доверие на България в НАТО,

...
Само 5,8% от турците имат доверие на България в НАТО,
Коментари Харесай

Проучване: Под 6% от турците вярват на България в НАТО

Само 5,8% от турците имат доверие на България в НАТО, демонстрират данни на изследване на социологическата организация „ Ареда “ измежду 2477 души на 7 и 8 юни.
Отношението към страната ни обаче е единствено един колорит от тренд на отрицателни настроения по отношение на Северноатлантическия алианс. Мнозинството от турците не имат вяра, че НАТО работи в полза на страната им и считат, че базите на Алианса на тяхна територия са опасност за националната им сигурност.
Според 84.6% от интервюираните НАТО не пази ползите на Турция. 78.3% считат, че Алиансът не би оказал помощ на Турция при положение на война с трета страна, която не членува в пакта.
70% от участниците в изследването пък имат вяра, че въпросът, обвързван с базите на НАТО в Турция, съставлява опасност за националната сигурност на страната. Същият % от интервюираните считат, че Турция би могла сама да обезпечи сигурността си, в случай че напусне НАТО.
Но единствено 53.7% от турците са на мнение, че страната им би трябвало да излезе от НАТО, до момента в който 43.6 са споделили, че Анкара не би трябвало да излиза от Алианса.
Различна степен да доверие и благосклонности заявяват респондентите към другите страни членки на Алианса. С най-голямо доверие се употребява Германия (21.7%), следвана от Унгария (20.4%), Черна гора (12.1%) и Албания (9.6%).

Къде е България в тази ранглиста?
Със своите 5.8% доверие измежду интервюираните страната ни изпреварва доста много от страните в района като Северна Македония (3.8%), Гърция (1.3%) и Румъния (1.1%), въпреки както излиза наяве да не сме обичаната им страна на Балканите.
С по-малко доверие турците гледат и към западните страни в Алианса. Показателно е, че едвам 3% от интервюираните се доверяват на Съединени американски щати, а 82% считат, че НАТО е конструкция, която пази ползите на американците. Едва 17% от участниците в изследването са на мнение, че Алиансът пази ползите на всички страни членки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР