Само 40 евро годишно плащат българските в Австрия, която е

...
Само 40 евро годишно плащат българските в Австрия, която е
Коментари Харесай

Срещу 40 евро годишно: Българи завършват висшето си образование в Австрия

Само 40 евро годишно заплащат българските в Австрия, която е най-желана дестинация за обучение в чужбина. Това декларират пред " Телеграф “ специалисти по обучение зад граница.
" В родината на Моцарт образованието в държавните университети е гратис, а бъдещите висшисти дължат единствено административна такса, която е 20 евро на учебен срок ", изяснява Ели Тончева, шеф на консултантска организация за обучение зад граница.  Тя добавя, че в медицинските факултети студентите от Европейски Съюз дължат семестриална такса от 363 евро, плюс административната от 20 евро. За съпоставяне, до 36 000 паунда приблизително на година ще дават бъдещите лекари във Англия след Brexit.
 Университети отпускат изключителни стипендии поради ковид Университети отпускат изключителни стипендии поради ковид
Университетите ще отпускат изключителни стипендии за студенти, които са били доброволци в Коронавирус отделенията, изгубили са собствен непосредствен от к...
Заради високите такси и нуждата от студентски визи на Острова младежите се насочват към други страни. Най-популярни у нас са стратегиите в Германия, Австрия и Нидерландия. Пред " Телеграф “ Таня Тодорова, старши експерт по обучение в чужбина в „ Едланта “, разяснява, че както през актуалната, по този начин и през идната образователна година се чака образованието да е хибридно - на място и онлайн. " Обикновено лекциите са онлайн, а упражненията се организират присъствено, като това се отнася за стратегии, които изискват образование и на място – най-вече медицина, специалности в областта на биологията или химията или арт специалностите ", споделя Таня Тодорова. Според нея се ускорява ползата на кандидат-студентите към Германия и Австрия. Там вследствие на пандемията предходната година имаше дребни промени при кандидатстването. Освен периодите за подаване на документите, които бяха удължени с месец, записването и приемните изпити на доста места се организираха отдалечено.
И в Германия висшето обучение в държавните университети е гратис, дължат се само административни такси. Там сумите са сред 150 и 400 евро. Тези такси се актуализират всяка година и се усилват с към 5 евро, само че това нарастване по никакъв метод не е обвързвано с пандемията, споделят специалисти. " По предписание немските университети не оферират стипендии за задграничните студенти, само че има стратегии за финансово подкрепяне, които се ръководят от разнообразни частни организации. За тези стипендии се кандидатства след сполучлив банкет за студент, а критериите за тяхното приемане са: отличен триумф, обществена ангажираност и проекти за кариерно развиване ", коментира Белослава Пламенова, съветник за обучение в Германия и Австрия. Самата тя е била студент в Германия, където висшето обучение е измежду най-финансово наличните за българи. Към момента срокът за кандидатстване там за зимен учебен срок е разгласен за юни, само че към момента се разисква дали ще се наложи да бъде продължен, сподели тя. Все повече кандидат-студенти се насочват към стратегии на британски език в университетите в Германия и Австрия. В тези университети стремежът е да се обезпечи присъствено образование на първокурсниците, както и за всички студенти в специалностите, които включват на практика действия.
Сред най-предпочитаните в Германия остават машинно инженерство, информатика, медицина, фармация, стоматология и архитектура, а от филантропичните специалности най-желана е логиката на психиката. Една от най-желаните дестинации за европейско обучение, наедно с Германия и Австрия, е Нидерландия. Там годишната такса за образование във финансираните от страната университети за образователната 2021/2022 година е 2168 евро. През последните няколко години държавното управление на Нидерландия понижи тази такса на половина за първата година от бакалавърската степен, напомнят специалистите от „ Едланта “. Тъй като огромна част от таксата за следването се покрива от страната, холандските университети нямат практиката да отпускат стипендии. Въпреки това за кандидат-студентите в Нидерландия страната предлага студентско финансиране, което покрива академичната такса. Също по този начин тези, които работят, а фамилиите им имат невисок приход, могат да се възползват от в допълнение обществено финансиране.
Към момента не се знае дали от студентите ще се изисква имунизация или негативен тест, с цел да може от есента на 2021 лекциите да се организират на място, изясняват специалистите. Това към момента се разисква от Европейската комисия, като се чака да има решение в околните няколко месеца. Продължава наклонността от предходната година да се удължават периодите за кандидатстване, само че това е решение, което всеки един университет взима независимо.
 Държавата ще покрива разноските за образование на студенти, които след довеждане докрай ще работят в български компании Държавата ще покрива разноските за образование на студенти, които след довеждане докрай ще работят в български компании
Държавата ще покрива разноските за образование на студенти, които имат подписан контракт с българска компания за обезпечаване на стаж против ан...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР