Само 30% от ФСБ биха подкрепили Путин при нов бунт,

...
Само 30% от ФСБ биха подкрепили Путин при нов бунт,
Коментари Харесай

Ходорковски: Въоръжените сили на Русия няма да бъдат лоялни към Путин при нов бунт

Само 30% от ФСБ биха подкрепили Путин при нов протест, заяви олигарх в заточение.

По-малко от 1/3 от съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) би била подготвена да поддържа президента Владимир Путин, в случай че се повтори протестът на Евгений Пригожин , съобщи пред „ Нюзуик “ Михаил Ходорковски , някогашен съветски магнат в заточение.

Бившият съветски петролен управител Ходорковски, в миналото най-богатият човек в Русия, преди да се разгласи против съветския водач, съобщи, че с него постоянно се свързват членове на ФСБ, които са разочаровани от режима на Путин и му оферират " информация ".

60-годишният мъж, който е разгласен от Кремъл за " задграничен сътрудник " , оглавяваше енергийната компания ЮКОС, преди да прекара десетилетие в съветски затвор по обвинявания, които критиците назовават политически стимулирани. Той е един от първите поддръжници на демократичните промени в Русия, като при започване на 2003 година на среща с Путин, излъчена по малкия екран, подлага на критика необятно публикуваната корупция. През 2013 година съветският президент помилва Ходорковски, само че той остава водещ критик на неговия режим.

В изявление за „ Нюзуик “ от Лондон, където живее сега, Ходорковски сподели, че е схванал, че равнището на преданост на хората, които служат на Путин, е " много ниско ".

" Мисля, че в случай че на следващия ден има различен протест и офицерите от ФСБ бъдат призовани да защитят Путин от този протест, считам, че може би единствено 30 % от тях биха били подготвени да го създадат ", сподели той.

Бившият олигарх има поради настъплението към Москва на шефа на " Вагнер " Пригожин, който на 24 юни разгласи " марш на справедливостта " против военното управление на страната. По време на прекъснатия си протест, траял по-малко от 24 часа, шефът на " Вагнер " пое контрола над два военни центъра в Южна Русия и напредна покрай столицата, като разгласи, че задачата му е оставката на хората, които водят войната на Русия в Украйна - министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Опитът за протест на Пригожин се случи на фона на изостряне на разногласието с висшето управление на Кремъл. Дни по-рано той отхвърли настояването на Шойгу и Путин паравоенното му формирование да подпише контракти непосредствено с Министерството на защитата в период до 1 юли.
Той спря марша си като част от договорка, подписана с посредничеството на беларуския водач Александър Лукашенко. Но Пригожин съобщи, че силите му не са срещнали опозиция, до момента в който са напредвали от Южна Русия към столицата. Ръководителят на съветската Национална армия Виктор Золотов също съобщи на 27 юни, че Москва е съсредоточила всички сили за отбрана на града, " другояче щяха да минат през нас като нож през масло ".

През април един от плановете на Ходорковски - проверяващият уеб страница " Център за досиета ", който следи за незаконната активност на разнообразни хора, свързани с Кремъл, разгласява изявление с Глеб Каракулов , беглец от Федералната работа за защита (ФСО). Каракулов е служил като капитан във ФСО и като един от офицерите за защита на Путин, преди да избяга в Истанбул поради възраженията си против войната в Украйна.

" Един беглец ни даде изявление, по принцип това е човек, който е бил доста непосредствен до Путин. Той е бил индивидът, който е доставял информация на Путин. Той се разхождаше с устройство за телефонна линия до Путин от самото начало. Той ни сподели, че равнището на преданост на хората, които служат на Путин, е много ниско ", сподели Ходорковски.

Според него това не включва " най-близкото обграждане на Путин ", тъй като " тези хора ясно схващат, че тяхната орис, тяхното бъдеще, са изцяло преплетени с тази на Путин. Което не значи, че един ден те не биха го предали, само че няма да приказват за това обществено ".

Пригожин беше изпъден в Беларус в границите на договорката, подписана с посредничеството на Лукашенко, а обвиняванията против него за образуване на въоръжен протест след това бяха свалени. На въпроса за какво Путин наподобява е оставил шефа на " Вагнер " да се измъкне елементарно, Ходорковски съобщи, че сега Путин е " в затруднено състояние " .

Руският президент е решил да не рискува да отвърне със мощ на Пригожин и неговите бойци, тъй като хората, които Путин би могъл да употребява, с цел да отбрани него и режима от шефа на " Вагнер ", " в действителност биха могли да насочат оръжието си против самия режим в противоположна посока ".

" Започнете да наказвате хората, след което внезапно може да се окаже, че половината от настоящата войска е на страната на Пригожин и по този метод в действителност може да насърчите по-голям протест и доста по-голям конфликт ", сподели Ходорковски.
Лоялност към Путин

Походът на Пригожин към Москва не е най-лошото нещо, което той е направил за режима на Путин, сподели Ходорковски.

" Това, което той направи, беше да формулира концепциите - и то не на демократичната публика, а на аудиторията на Путин - думите, които те бяха подготвени да чуят, че войната е неточност, че повода за войната е заграбване на средства за Путин, за обкръжението на Путин ", сподели той. " Това са думи, които хората на фронтовата линия не желаят да чуят, тъй като това значи, че са били предадени. Така че той всъщност сподели: " Вие сте били предадени ".

Идеите, които Пригожин формулира посредством своето въстание, " не могат да бъдат изтрити " и в този момент са " в главите на хората ".

" Те са ги чули. Така че дали ще бъде Пригожин, дали ще бъде някой различен, няма значение. Едно е ясно, въоръжените сили на Русия няма да бъдат лоялни към Путин. Те към този момент не са лоялни ", съобщи Ходорковски.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР