Само 3 от общо 13 руски бойни кораба са останали

...
Само 3 от общо 13 руски бойни кораба са останали
Коментари Харесай

Русия остана само с 3 от общо 13 бойни кораба край черноморския бряг на Украйна

Само 3 от общо 13 съветски бойни кораба са останали край черноморския бряг на Украйна. Те са били готови за завземане на южното крайбрежие на страната

Това заяви представителят на украинския военноморски флот Дмитро Плетенчук. Последният изумен боен транспортен съд е " Константин Олшански ", който преди 10 години е бил откраднат от руснаците при завладяването на Кримския полуостров. Той е станал цел на украинска противокорабна ракета " Нептун ", която го е направила негоден.

Корабът " Константин Олшански " е бил закотвен 9 години в Севастополския залив и е бил употребен за аварийни елементи на други военни плавателни съдове. Преди година обаче руснаците решили да го ремонтират и да го пуснат да плава, с цел да компенсират морските си загуби.

" И на 10-ата година от войната схванаха, че им липсват огромни десантни кораби от този вид, и беше решено да го възстановят ", сподели Плетенчук.

Напоследък бяха ударени разследващия транспортен съд " Иван Хурс ", както и още два огромни десантни кораба - " Ямал " и " Азов ".

" На 24 март, с изключение на огромните амфибийни кораби " Ямал " и " Азов ", украинските отбранителни сили съумяха да ударят разследващия транспортен съд " Иван Хурс " и огромния амфибиен транспортен съд " Костянтин Олчански ", обявиха украинските военноморски сили във Facebook.

Киев също разгласи, че е блъснал корабите " Ямал " и " Азов ", както и информационен център и друга инфраструктура, принадлежаща на съветския Черноморски флот.
За две години съветска инвазия силите на Киев съумяха да отдръпват мощния съветски флот в Черно море благодарение на ракети и морски безпилотни самолети, което разреши да се отвори още веднъж морски кулоар за експорт на украински зърнени култури на инат на заканите за бомбардировки.

В началото на февруари украинските военни твърдяха, че към една трета от съветските военни кораби са били " обезвредени " в региона.

В началото на март украинският президент Володимир Зеленски се поздрави след сполучлива офанзива против съветски транспортен съд, като съобщи, че " в Черно море няма леговище за съветските терористи и в никакъв случай няма да има ".

Докато Киев може да се похвали с триумфи против съветския флот, армията му страда на сухопътния фронт, където изпитва нечовечен дефицит на оръжия и муниции в лицето на съветските сили, които се възползват от обстановката, с цел да набират мощ, макар огромните загуби на хора и техника.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР