Само 20% от анкетираните служители предпочитат да работят от офиса

...
Само 20% от анкетираните служители предпочитат да работят от офиса
Коментари Харесай

Повечето служители очакват работата от дома да остане норма


Само 20% от интервюираните чиновници избират да работят от офиса на цялостен работен ден
(снимка: CC0 Public Domain)

Според ново изследване на Zoom и Survey Monkey, множеството отдалечено работещи (65%) избират хибриден модел на работа, при който през част от времето вървят до офиса, а през друга част работят от вкъщи си, като съотношението сред тези два модела е почти равно. Сред останалите интервюирани половината биха предпочели да прекарват по-голямата част от работното си време в офиса, а другата половина се надяват да са вкъщи през множеството време.

Подобна картина очерта и друго изследване – извършено от Arlington Research. Според него, 68% от работещите се надяват на, при който съчетават ходенето до офис и работата от къщи в уравновесено съответствие.

Поради събитията от последната година, множеството чиновници (72%) имат вяра, че техните работодатели ще вкарат по-„ освободена ” политика за работа от вкъщи, откакто пандемията завърши, споделя Survey Monkey. Само 20% от интервюираните настояват, че избират да работят от офиса на цялостен работен ден. Около 15% от интервюираните споделят, че избират да работят на цялостен работен ден от домовете си, отбелязва.

Arlington Research пък сочи, че делът на тези чиновници, които нямат самообладание да се завърнат в офиса присъствено и да работят на цялостно работно време там, когато стане допустимо, е 28%.

Специално работещите в софтуерния бранш имат малко по-различна настройка по този въпрос, съгласно Survey Monkey. При тях една четвърт (24%) декларират, че биха предпочели да работят на цялостен работен ден от домовете си.

Възрастта е фактор във връзка с настройките от кое място да се работи. Предпочитанието на по-младите чиновници е да разделят времето си сред офиса и дома, като повече от това време прекарват в офиса. Една десета споделят, че биха желали да се върнат на цялостно работно време в офиса. Около половината (46%) от респондентите споделят, че работодателите им са им разрешавали и преди пандемията, тъй че е закономерно тази наклонност би траяла и след Ковид-ерата. 54% пък споделят, че работят от вкъщи си единствено поради пандемията.
още по тематиката
Според Arlington, към три четвърти от работилите отдалечено по време на пандемията регистрират, че се усещат „ по-зле ” вследствие на дълготрайната работа от вкъщи. Четирима от всеки 10 споделят, че се усещат доста по-стресирани.

По-голямата част от работещите (80%) имат вяра, че техните работодатели ще им разрешат да работят по графиците, които желаят, и след пандемията, открила е Survey Monkey. Така е, тъй като към две трети от интервюираните споделят, че към този момент са били запитани по отношение на проектите на работодателите за връщането на чиновниците по офисите.

Все отново към този момент множеството работещи (60%) нямат визия по кое време вероятно ще се случи това „ ”. От тези, които имат визия по въпроса, множеството (59%) са очаквали това да се случи през март, 10% – през април, а останалата част чака подновяването на офисната работа да се случи някъде сред май и октомври.

Две трети от респондентите споделят, че са „ нетърпеливи ” да се върнат на работа персонално. Това е два пъти повече от каузи на хората, които споделят, че се „ опасяват ” от връщането в офиса и персоналния контакт (31%).

Образователните служащи са най-нетърпеливи да се върнат на формалното си работно място (73%). Сред държавните чиновници единствено 47% имат предпочитание да се завърнат по офисите си. Сред работещите в областта на технологиите 58% споделят, че желаят да се върнат в офиса, до момента в който 40% избират домашния офис.

Над половината участници в изследването (58%) показват, че употребяват повече принадлежности за съдействие в този момент, в сравнение с по същото време на предходната година. В същото време единствено 53% споделят, че тези принадлежности са улеснили работата им.

Сред служащите на възраст над 65 години по-често се среща визията, че онлайн инструментите за съдействие не улесняват работата.

Интересно е наблюдението на Arlington за смисъла на възрастта като фактор за продуктивността и лекотата на работа в изискванията на работа от у дома: към 66% от така наречен „ ” (родените сред 1981 и 1996 г.) и „ Поколението Z ” (родените сред 1997 и 2012 г.) се усещат изтощени, уплашени и пресирани на работа – спрямо едвам 34% от „ бейби-бумърите ” (родените през 1946-1964 г.) и „ Поколението X ” (родените през 1965-1980 г.).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР