Само 2 345 764 българи са отишли на задължителни профилактични

...
Само 2 345 764 българи са отишли на задължителни профилактични
Коментари Харесай

Глоба до 200 лв. за 2,5 милиона българи, пропуснали прегледа при личния лекар

Само 2 345 764 българи са отишли на наложителни профилактични прегледи при персоналния си доктор предходната година.

Това са едвам 41% от всички здравноосигурени над 18 година

Профилактика обаче е извънредно значима, тъй като всяко заболяване, хванато в начален стадий, се лекува по-лесно,

безапелационни са експертите.

За да ги подтикват, здравните управляващи оферират наказания, само че и поощрения.

Ако пациент не мине на профилактичен обзор,

А в случай че е постоянен в профилактиката си, може да бъде освободен от определен брой здравни вноски.

Предложението пристигна от зам. здравния министър доцент Михаил Околийски, съгласно който с изключение на хората сега и персоналните лекари не са изключително стимулирани да търсят пациентите си за проучвания.

Последните години профилактиката е тотално занемарена, хората бяха оставени сами на себе си и няма позитивен резултат за здравето на нацията, обясни той неотдавна пред Българска национална телевизия.

По думите му 38% от пациентите вървят на наложителни проучвания, което значи,

Хората би трябвало да схванат, че тези прегледи не са единствено проформа, с цел да се отбие номерът, безапелационен е заместник-министърът.

Тази година най-голямо нарастване от бюджета на Националната здравноосигурителна каса получава точно извънболничната помощ.

„ Ръстът спрямо предходната година е 24%, а средствата ще бъдат ориентирани главно за профилактични прегледи “, изясни доктор Околийски.

Идеята за санкциите в действителност не е изобретение, а е записана в Закона за здравето, разясняват джипитата пред “24 часа ”. Законът гласи, че “който не се яви на наложителен профилактичен медицински обзор, проучване или имунизация, се санкционира с санкция от 50 до 100 лева, а при наново отсъствие – от 100 до 200 лева ”

Пациентите обаче досега не са глобявани, а лекарите се противопоставят да им постановат наказания.

Този, който би трябвало да извършва Закона за здравето, не е българският общопрактикуващ доктор, законът не се постанова посредством лекари, коментира зам.-председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов.

По думите му елементарно може да се реализира инспекция кой се е явил на обзор, защото лекарите подават информация към Националната здравноосигурителна каса всеки месец.

Не мога да си обясня докога страната ще вменява всевъзможни отговорности на общопрактикуващия доктор. Моята работа е, когато пациентът пристигна в кабинета, да го прегледам, да извърша нужните проучвания и да слага диагноза. Моята работа не е обвързвана с налагане на санкции. Това ще взриви системата, каза персоналната лекарка доктор Гергана Николова пред Нова тв.

Не санкции, а поощрения ще подтикват българите да се изследват , считат експертите. Според юриста по здравно право Мария Петрова резултат ще има, в случай че се направи по-добра организация на процеса с профилактичните прегледи – с опция да се резервира час, който се съблюдава (защото всички знаем, че в този момент не е така), или всички прегледи да се организират на едно и също място, без да се обикаля от кабинет в кабинет.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР