Само 1 от 10 американци консумира достатъчно плодове и зеленчуци,

...
Само 1 от 10 американци консумира достатъчно плодове и зеленчуци,
Коментари Харесай

Вегетарианска или веганска диета понижава холестерола, сочи проучване

Само 1 от 10 американци употребява задоволително плодове и зеленчуци, които са основен фактор за положително здраве. Според ново изследване те са от изгода за всички, които са диагностицирани с висок холестерол, съобщи

Изследователите преглеждат равнищата на LDL, или липопротеини с ниска компактност - постоянно наричани " неприятен " холестерол, защото натрупването им може да усили риска от инсулт и сърдечни болести. При участниците в проучването равнищата на LDL са спаднали с 10%, а общият холестерол - със 7% при хората, спазващи растителна диета, спрямо тези, които ядат и месо, и растения, откри изследването.

 

" Това подхожда на една трета от резултата на приема на медикаменти за намаление на холестерола, като статините, и би довело до 7% понижение на риска от сърдечносъдови болести при човек, който съблюдава растителна диета в продължение на пет години ", споделя водещият създател доктор Рут Фрике-Шмит, професор по клинична биохимия и основен доктор в Rigshospitalet в Копенхаген, Дания.

" Важно е, че открихме сходни резултати на разнообразни континенти, в разнообразни възрасти, при разнообразни диапазони на показателя на телесна маса и измежду хора в друго здравословно положение ", споделя Фрикке-Шмидт в изказване. " Ако хората стартират да се хранят вегетариански или вегански от ранна възраст, капацитетът за понижаване на риска от сърдечносъдови болести, породени от запушени артерии, е забележителен. "

Анализът се основава на резултатите от 30 рандомизирани клинични изследвания, като над 2300 от тях са оповестени сред 1982 и 2022 година В тези изследвания е изследвано въздействието на вегетарианските или веганските диети върху всички типове холестерол и аполипопротеин В (apoB) - протеин в кръвта, считан за добър измерител на това какъв брой неприятни мазнини и холестерол има в организма.

Мета-анализът е първият, който се концентрира съответно върху резултата на диетата върху концентрацията на apoB, споделят създателите. Резултатите демонстрират, че веганството или вегетарианството е обвързвано с 14% понижение на равнищата на аполипопротеин В.

" Този огромен разбор удостоверява това, което към този момент знаем: че включването на повече растителни храни в диетата ви е потребно за сърцето ", споделя в изказване Трейси Паркър, старши диетолог в Британската фондация за сърдечни болести в Бирмингам. Тя не е взела участие в изследването.

Проучването обаче също по този начин акцентира, че въздействието на диетата върху холестерола може да бъде лимитирано за хора, които " наследяват склонността на черния си дроб да създава прекалено много холестерол, което значи, че високият холестерол е по-силно повлиян от нашите гени (ДНК), в сравнение с от диетата ни ", споделя в изказване Робърт Стори, професор по кардиология в университета в Шефилд, Обединеното кралство.

 

 Експертни препоръки за започване на растителна диета

 

Всеки, който обмисля да стане вегетарианец или веган, би трябвало да е сигурен, че е добре плануван, с цел да включва задоволително желязо, йод, витамин В12 и витамин D, споделя записаният диетолог Дуейн Мелър, старши учител в Медицинския факултет на университета Астън в Бирмингам, Англия.

 

" Ако някой мисли за смяна в хранителния режим, може да е потребно да я разиска със здравен експерт и може би с диетолог, тъй че тя да бъде планувана по този начин, че да е подобаваща от хранителна позиция, да помогне за справяне със здравословния проблем и в идеалния случай да бъде приятна ", споделя Мелър, който не е взел участие в изследването.

 

Освен това хората, които минават към растителна диета, въпреки всичко би трябвало да внимават за типовете храни, които употребяват.

 

" Не всички растителни диети са идентични ", споделя в изказване Аедин Касиди, професор и шеф на интердисциплинарните проучвания в Института за световна продоволствена сигурност в Кралския университет в Белфаст.

 

Само здравословното растително хранене, характеризиращо се с плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, усъвършенства здравето, до момента в който други растителни диети, включващи рафинирани въглехидрати и модифицирани храни с високо наличие на мазнини, захар и сол, не го усъвършенстват, споделя Касиди, която не е взела участие в изследването. Такива храни включват известните пържени картофи и пържени понички, както и доста други хлебни произведения и сладкиши.

 

Паркър сподели, че в случай че хората имат проблеми с приспособяването към напълно вегетариански или вегански метод на живот, могат да опитат средиземноморската диета, която се концентрира най-вече върху плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни и риба, с малко яйца и минимално количество нискомаслени млечни артикули и доста малко месо.

 

" Съществуват обилни доказателства, че този вид диета може да помогне за понижаване на риска от развиване на болести на сърцето и кръвоносната система посредством възстановяване на равнищата на холестерола и кръвното налягане, понижаване на възпаленията и управление на равнищата на кръвната глюкоза ", споделя Паркър в изказване.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР