Съмнения за полицейски чадър над извършителя на още една катастрофа

...
Съмнения за полицейски чадър над извършителя на още една катастрофа
Коментари Харесай

Катастрофата на Околовръстното: Има ли полицейски чадър над обвиняемия Димитър Любенов?

Съмнения за " полицейски чадър " над причинителя на още една злополука - тази на Околовръстното шосе в София от 25 септември, когато почина френски жител. От Министерство на вътрешните работи обявиха, че полицейски автомобил се е движил по маршрута, по който се е движил обвинения Димитър Любенов, а чиновниците в него станали очевидци на злополуката. Те не са изпълнили служебните си отговорности и са отстранени от служба. От своя страна обвиненият признал в дадените от него пояснения, че бил спрян от патрул, само че дал рушвет, с цел да бъде ескортиран.

Софийският апелативен гледа през днешния ден мярката за неотклонение на Димитър Любенов, който съгласно експертизите в нощта на злополуката седнал зад кормилото след приложимост на алкохол и кокаин. По време на съвещанието стана ясно, че е той е дал пояснения, в които твърди, че малко преди случая е бил спрян от служители на реда и надлежно траял да кара след рушвет.

Малко по-късно служебният вътрешен министър съобщи, че двама служители на реда са отстранени от служба поради несъблюдение на служебните си отговорности. За тях има данни, че са движили по маршрута на Любенов и са видяли случая. Те са мъж и жена и по данни на " Вътрешна сигурност ", единият от тях се е държал безочливо. Министърът съобщи още, че няма безапелационни данни, че става дума за конвой, само че поради това, че се води досъдебно произвеждане се въздържа да разяснява дали двамата чиновници са спирали за инспекция обвинения преди злополуката.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че Министерство на вътрешните работи разполага с данни, че е имало полицейска кола наоколо до мястото на злополуката. Извършена е незабавна инспекция, която открила, че служителите на реда са се движили по маршрута на обвинения за злополуката Димитър Любенов.

" Този полицейски автомобил най-вероятно е спирал даже по марштута, този полицейски атомобил е станал очевидец, возещите се в него служители на реда и на самата злополука, само че вместо да изпълнят полицейските си отговорности са създали друго. Няма да изпадам в детайлности, тъй като е формирано досъдебно произвеждане ", уточни Иван Демерджиев - длъжностен министър на вътрешните работи.

По думите на Демерджиев тази информация е била докладвана на наблюдаващия прокурор от чиновници на полицията, които го срещнали и със записи.

" Те предложиха двамата чиновници да бъдат арестувани за 24 часа, да се вземат телефоните и данните от телефоните им и да се подхващат неотложни дейности. След като наблюдаващия прокурор се срещна с материалите, той не разреши на чиновниците да извършат тези дейности, пое надзор върху въпросното следствие и предизвести, че не би трябвало да огласяваме данни, с цел да не пречим на следствието ", изясни Демерджиев.

Съдът реши Любенов да остане за непрекъснато в ареста, а по време на съвещанието станаха ясни елементи към негови пояснения. Мъжът декларирал, че преди злополуката бил спрян от служители на реда, на които е дал 200 лева рушвет, с цел да го съпроводят като конвой. Адвокатът на Любенов удостовери неговата теза за намесата на длъжностни лица и изрази вяра прокуратурата безкомпромисно и обектино да разрие дали присъединяване им е асъдействало за тежкия случай.

" Участвали, да, преди настъпване на случая и в случай че бяха подхванали ограниченията, които им постанова службата, нямаше да се стигне до този случай. Той е подхванал нужното да не кара, само че е бил заставен от събитията, от длъжностните лица да кара ", сподели Ива Борисова - юрист.

От прокуратурата потвърдиха, че такива изказвания са постъпили при тях и все още се ревизират.

" Доказателства няма към този миг. Това са просто изказвания на обвиненото лице, които сме задължени да проверим. Ако се съберат задоволително доказателства за отговорно държание на длъжностни лица, против тези длъжностни лица ще бъде повдигнато обвиняване ", съобщи Детелина Ганчева - прокурор.

По-късно в известие до медиите от прокуратурата обявиха, че на 29 септември е формирано досъдебно произвеждане по данни за закононарушение по работа. Ден по-рано наблюдаващият прокурор упълномощил на Вътрешна сигурност на Министерство на вътрешните работи голям брой дейности. Целта е определяне дали е имало патрулни коли по пътя на колата на Любенов, дали той е спиран за инспекция, от кои чиновници и какво е открито тогава на място. От " Вътрешна сигурност " към този момент са докладвали на прокуратурата.

От през вчерашния ден Любенов е упрекнат за умишено причиняване на гибел и телесна щета. Малко преди да чуе решението, с което беше оставен за непрекъснато в ареста, обвиненият съобщи, че съжалява, че не е неприятен човек и че е позволил неточност.

По тематиката работиха Йоана Миланова и Зоя Велинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР