Самият Орбан води скромен живот. Но близки до него хора

...
Самият Орбан води скромен живот. Но близки до него хора
Коментари Харесай

"С Бог, малко късмет и приятелството на Орбан"

Самият Орбан води непретенциозен живот. Но близки до него хора реализират мълниеносен триумф

Те са богати, авторитетни и имат другари във властта. Запознайте се с източноевропейските олигарси, които ловко лавират сред бизнес и политика. В общия случай благосъстоянието им директно произтича от топлите връзки със мощните на деня. Обикновено избират да упражняват въздействие зад кулисите. Понякога обаче вземат решение да вземат властта напълно очевидно и скачат от корпоративния ръб в премиерския кабинет (справка - Чехия). Почти наложителен признак са медиите, които, един път закупени, стартират да обслужват ползите на притежателите си и постоянно се трансформират в послушни рупори на властта. Резултатите от крайните форми на този модел са пленена страна, изкривена стопанската система и провал на медийната независимост.

Генезисът на олигархизацията в обособените страни в Източна Европа е друг и мащабите й варират. Вече стартира и да прескача границите - два от образците са чешкият олигарх Петр Келнер, който придобива " Теленор " и може би " Нова тв " в България, и близки до унгарския министър председател Виктор Орбан предприемачи, инвестиращи в медии в Словения и Македония.

" Капитал " предложения публицисти от Унгария, Чехия, Сърбия и Румъния да опишат за връзките сред бизнес, политика и медии в своите страни и ще разгласява текстовете им в четири следващи броя. Бизнес портфолиото на обичаните олигарси на Орбан е богато, само че в него наложително участват и медии.

Ищван Тиборц, женен за най-голямата щерка на премиера, е последният образец за стремително замогване.
Още по тематиката
Кои са новите колониалисти

По-важните тематики, които ще намерите в новия брой на " Капитал "
8 юни 2018
Новото неприятно момче на Европейски Съюз

Опасенията за орбанизация на Полша стават все по-силни. Това е неприятна вест за задъхващия се от рецесии Европейски Съюз
8 яну 2016
Путин от центъра на Европа

Унгарският министър председател Виктор Орбан желае да построи " нелиберална народна власт "
2 авг 2014
Орбанизация безспир

Унгарският министър председател Виктор Орбан взе на прицел неправителствените организации и медиите
13 юни 2014
Още четири години виктатура

През новия мандат на премиера Виктор Орбан Унгария може да чака повече от същото – борба с Европейски Съюз, популизъм и централизация на власт
13 апр 2014
По заповед на Орбан

Унгария продължава да се плъзга рисково към автократичен режим. А Европейски Съюз не съумява да я спре
15 мар 2013
Добре пристигнали в Орбанистан

Как Унгария върна часовника обратно и за какво Европейски Съюз би трябвало да реагира по-бързо и уверено
6 яну 2012
Орбанизацията на Унгария

Един отчаян някогашен модернизатор си отмъщава на медиите и на западните вложители
7 яну 2011
Знаете ли, че съгласно футболното списание Top Ten най-красивият стадион в света се намира в Унгария? " Панчо Арена " е издигнат през 2014 година и е произведение на именития проектант Имре Маковец. Стадионът е кръстен на Ференц Пушкаш (испанският му прякор е Панчо), най-известният маджарски футболист в историята.

Архитектурното украшение побира 3800 души, което не звучи доста. Но се намира във Фелчут, малко село с едвам 1800 поданици. Изграждането на стадиона е коствало към 12 млн. евро, огромна част от които са обществени средства. А за какво тъкмо Фелчут?

Най-известният човек, роден в дребното селце, на към 60 км западно от Будапеща, е не различен, а министър председателят и разпален футболен почитател Виктор Орбан. Той постоянно е виждан на мачове на стадиона, намиращ се в края на улицата, на която е отраснал.

И до през днешния ден министър председателят води обикновен метод на живот. Според последната му имотна декларация най-влиятелният политик в Унгария след 1990 година е притежател единствено на половината от апартамент в грациозен квартал на Будапеща и има скромна селска къща във Фелчут. Както доста унгарци, и той изплаща банков заем в размер на към 14 000 евро. Но има и спестявания от близо 3000 евро. Не има личен автомобил или други активи, които си коства да се загатват.

Хора, близки до него, обаче са станали непристойно богати, откакто партията на Орбан - " Фидес ", поема ръководството на страната.

Oт съученик до олигарх

Лайош Шимичка е едно от първите " момчета на " Фидес ". В края на 80-те години юридическият факултет на университета ELTE в Будапеща има първокласен лицей за най-талантливите студенти. Основателите на " Фидес ", " коренно демократично " придвижване, са най-вече от този лицей, в това число министър председателят Орбан и президентът Янош Адер. След 1993 година " Фидес " минава от демократизъм към консерватизъм, а след 2006 година и към прям популизъм.

Шимичка е непосредствен съдружник на Орбан още от колежа. Дълги години той заемаше основен пост във " Фидес " - управляваше паричния поток на партията. Шимичка рядко се появява в общественото пространство преди 1998 година, когато стартира първият интервал на ръководство на " Фидес ". Тогава Шимичка бе назначен за началник на Националната данъчна администрация. Той се оправи сполучливо и данъчните доходи набъбнаха с помощта на новосъздадената данъчна полиция и други ограничения, въведени от него. След година на поста обаче Шимичка подава оставка, базирайки се на фамилни аргументи, и се отдръпва от публичния живот.

Появява се още веднъж през 2010 година, когато " Фидес " идва на власт за повторно, спечелвайки две трети болшинство на изборите. По това време Шимичка към този момент е основал верига от компании със комплицирана конструкция и кръстосана благосъстоятелност. След съкрушителната победа на " Фидес " флагманът на Шимичка " Кьозгеп " стартира да печели апетитни търгове и поръчки.

" Кьозгеп " е строителна компания, която прави всички типове строителни работи - от жп линии през автомагистрали и мостове до публични здания. През първата година на второто държавно управление на Орбан съвсем няма строителни публични поръчки, които да не са извоювани от " Кьозгеп ", постоянно със мощно надценени предложения (в съпоставяне със сходни планове в други страни), а вземащите решения съзнателно блокират съперниците със съмнителни извинения. Документация на една от конкурентните компании да вземем за пример бе анулирана, тъй като страниците й не били номерирани. По това време ръководителят на държавната комисия, контролираща публичните поръчки и фондовете на Европейски Съюз, е човек, който преди този момент е бил ръководител на борда на шефовете на " Кьозгеп ".

Между 2010 година и 2015 година " Кьозгеп " осъществя доходи от към 1.8 милиарда евро. Тази голяма сума, съвсем напълно идваща от държавни поръчки, Шимичка влага в медии. Скоро той става най-големият притежател на улични билбордове в Унгария и придобива значими печатни и електронни издания, в това число авторитетния ежедневник Magyar Nemzet. Шимичка също по този начин основава нови медийни предприятия, в това число новинарски канал Hir TV и няколко национални радиостанции. Тези медии са намерено проправителствени и са получили рекордни рекламни вложения (около 57 млн. евро сред 2010 година и 2015 г.) от държавни компании, самото държавно управление, както и от други компании, близки до " Фидес ". Освен това през тези години " Кьозгеп " е главният спонсор на футболния клуб на Фелчут.

Скоро след идването на второто държавно управление на Орбан през 2014 година обаче Шимичка съвсем се трансформира в унгарския " Ходорковски ", откакто губи благосклонността на властта. След партийно разединение медиите му стартират да получават от ден на ден и повече рецензии от членове на държавното управление. На 6 февруари 2015 година всички редактори на медиите му синхронизирано подават оставка. На път към редакцията на Magyar Nemzet за изключителна среща, Шимичка дава доста малко изявление, в което онлайн по тв възкликва: " Орбан, шибаният гъз ".

По това време " Кьозгеп " към този момент не получава публични поръчки, а извоюваните преди биват оспорени и отнети. Например тръжната оферта на " Кьозгеп " за реконструкцията на пристанище Гьоню на река Дунав е анулирана от Комисията за контрол на публичните поръчки по причина, че транспортен съд, участващ в строителството, е с друг размер от условия в изискванията за кандидатстване.

Сега медиите на Шимичка нямат никаква реклама, обвързвана с страната. През последните три години те разгласяват едни от най-силните антиправителствени материали, проверяват случаи на корист с власт и корупция в кръговете към " Фидес ". Въпросът е докога насъбраното по-рано благосъстояние на Шимичка ще е задоволително, с цел да резервира медиите живи и относително авторитетни. Magyar Nemzet към този момент затвори два дни след последния избирателен успех на Орбан през април.

От непосредствен другар до олигарх

След като щастливата звезда на Шимичка залязва, на негово място се появява различен непосредствен до Орбан предприемач. Лоринц Месарош е елементарен газов механик във Фелчут, а също и кмет на селото от 2011 година насам. До 2017 година той към този момент е петият най-богат човек в Унгария, а многочислените му предприятия умножават приходите си всяка година.

Месарош, който преди време бе декларирал, че е " по-умен от [основателя на Facebook] Зукърбърг ", има ползи в най-разнообразни промишлености - от пицарии край езерото Балатон до огромен Топлоелектрическа централа, от стопанства за развъждане на прасета до 49% дял от банката MKB Bank, която финансира голям брой планове, близки до държавното управление.

В портфолиото, несъмнено, има и медии. Чрез мрежа от компании Месарош съумя да купи дялове в издателството, издаващо главния опозиционен всекидневник Népszabadság и го затвори. Новият любимец закупи и локални вестници и радиостанции и ги трансформира в проправителствени рупори, които отразяват пропагандата на " Фидес и получават големи рекламни вложения.

В едно от редките си изявленията за опозиционния новинарски портал Index.hu през 2014 година, Месарош декларира, че е постигнал всичко с помощта на три фактора: " положителният милосърден Бог, малко шанс и другарството на Виктор Орбан ". Не че някой в бизнес средите има подозрения, че някогашният газов механик е марионетка на премиера.

От шурей до олигарх

Последната история на триумфа в Унгария на Орбан е тази на Ищван Тиборц. Тиборц (32 г.) е бизнесмен, който за няколко години става един от най-богатите хора в страната. Неговата компания Elios конфигурира улично осветяване в доста маджарски градове, като заменя обичайните системи с LED такива. Повечето от тези планове за рационализация са финансирани от фондове на Европейски Съюз. А самият Тиборц се дами за най-голямата щерка на премиера, Рахел Орбан, през 2013 година

Единственият проблем е, че Европейската работа за битка с измамите (OLAF) проверява доста от плановете на Elios. Тя открива големи нередности в плановете и упорства парите на европейските данъкоплатци да бъдат върнати.

Типичната скица се развива по следния метод. Градска община взема решение, че се нуждае от нова, по-ефективна улична осветителна система с повече мощ и по-малък разход на електричество и кандидатства за реализация на плана по стратегия на Европейски Съюз. Общината назначава консултантска компания, която да приготви плана и да помогне за формулирането на изискванията по него. Тези консултанти в последна сметка се оказват свързани с Тиборц и приспособяват офертите по този начин, че да дават отговор на опциите на Elios и продуктите, които тя предлага.

След това Elios конфигурира LED системи надалеч над пазарните цени и надалеч под упованията. Например, съгласно отчета на OLAF, компанията е фалшифицирала фабричните периоди за употреба на светодиодите от 60 000 часа до 100 000 часа, с цел да получи по-добри данни за възвръщаемостта на вложенията. Освен това новите конфигурирани светодиодни системи са са толкоз слаби, че да вземем за пример в Дунауйварош полицията е трябвало да охранява пешеходните пътеки след здрач, с цел да се увери, че пешеходците могат безвредно да пресекат улицата.

С бързо насъбраното си благосъстояние семейство Тиборц влага в разнообразни области, в това число производството и продажбата на алкохол, само че главният им фокус е върху туризма - те получават дялове в няколко хотела и яхтеното пристанище Кестхей на езерото Балатон. Според изследване на сп. Napi.hu младият Тиборц е 29-ият най-влиятелен човек в страната.

Осветителната система на " Панчо Арена ", несъмнено, е конфигурирана от Elios. Съвсем алегорично, през август 2017 година се наложи мачът " Видеотон " - " Ференцварош " да бъде пресечен, тъй като светлините се изключиха.

* Ищван Секереш е сътрудник за Югоизточна Европа на унгарския седмичник Figyelo
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР