Сами по себе си, Седемте чудеса на древния свят могат

...
Сами по себе си, Седемте чудеса на древния свят могат
Коментари Харесай

Седемте чудеса на древния свят

Сами по себе си, Седемте чудеса на античния свят могат да се преглеждат като поразителни архитектурни достижения на човешкото въображение и инженерство – само че дружно, те образуват справочник из античния свят и оспорват рестриктивните мерки на времето като безусловно протягат ръка към небето.


Построена през 2500 година прочие н. е. като гробница на фараона от четвъртата династия Хуфу, тя е най-голямата от трите пирамиди в Гиза. Първоначалната й височина от 146,5 метра я прави най-високата човешка структура в света, докато Катедралата в Линкълн не я задминава през 14 век. През годините външният пласт варовик ерозира като пирамидата се смалява с съвсем 8 метра, само че въпреки всичко тя остава една от най-необикновените забележителности на планетата. Последните проучвания демонстрират, че са нужни към 14 години за превозване и слагане на 2,3 милиона каменни блока, от които е построен внушителният паметник.

 Mausoleum at Halicarnassus at the Bodrum Museum of Underwater Archaeology


В течение на живота си могъщият Мавсол построява превъзходна нова столица за себе си и брачната половинка си Артемизия в Халикарнас (на западното крайбрежие на днешна Турция), без да пести разноски, с цел да я изпълни с красиви мраморни скулптури и храмове. Няма подозрение, че той, като сатрап (управител) на Персийската империя и държател на Кария, ще се радва на сходен разкош и откакто умира през 353 година прочие н. е.

Гробницата му може да е унищожена от трусове през средновековието, само че част от нея живее и до през днешния ден. Такова е великолепието на последното място за отмора на Мавсол, че името му води до думата „ пантеон “.

 Le Jupiter Olympien ou l'art de la sculpture antique


Зевс седи в целия си искра на престол, направен от кедрово дърво и декориран със злато, слонова кост, абанос и скъпоценни камъни. Богът на гръмотевиците държи в протегнатата си дясна ръка скулптура на Нике, богинята на успеха и жезъл с орел в лявата. Освен това той е декориран със злато и слонова кост, което значи, че храмовите свещеници би трябвало постоянно да омасляват статуята, с цел да я предпазят от горещите и влажни условия на Западна Гърция. Размерите на статуята са такива (висока съвсем 12 метра), че тя едвам се вписва в храма – както някой отбелязва: „ Изглежда, че в случай че Зевс се изправи, ще бутне покрива. “

 Hanging Gardens of Babylon

Всички източници саот втора употреба и към момента няма безапелационни доказателства, че те въобще са съществували. Ако са същински обаче, те показват равнище на инженерни умения извънредно напреднали за времето си, защото поддържането на градина буйна и жива в пустините на сегашен Ирак не е по никакъв начин малко достижение.

 Leuchtturm von Alexandria


Трудно е за лодки да плават в пристанището на Александрия заради плитките води и скалите. Необходимо е решение за процъфтяващото средиземноморско пристанище (на брега на Египет) – учредено от Александър Велики през 331 година прочие н. е. То идва под формата на фар на близкия остров Фарос.

Гръцкият проектант Сострат от Книд получава задача, която лишава повече от десетилетие, като строителството е приключено по времето на Птолемей II, c280-70 прочие н. е. Смята се, че фарът доближава височина малко под 140 метра, което го прави втората най-висока конструкция, основана от индивида, в древността след Голямата пирамида в Гиза. Кулата е разграничена на квадратна основа, осмоъгълен междинен сектор и цилиндрична горна част, свързани посредством спирална рампа, тъй че да може да се възпламени огън от горната страна.

 Miniaturk 009


Храмът има мъчно и принудително битие, дотам, че в действителност има няколко храма, издигнати един след различен в Ефес, днешна Турция. Чудото е неведнъж унищожавано: от наводняване от 7 век прочие н. е., от подпалвач на име Херострат през 356 година прочие н. е., който желае да реализира популярност по какъвто и да е метод, и нахлуване от източногерманските готи през 3 век. Окончателното му заличаване е през 40 година сл. Хр. като от храма остават доста малко фрагменти, сега държани от Британския музей.

В най-впечатляващата си версия – въодушевила описа на Антипатър – храмът от бял мрамор е с размери над 110 на 55 метра, като цялата му дължина е украсена с резби, скулптури и 127 колони. Вътре стои скулптура на богинята Артемида – място за респект за многобройните гости на Ефес, които оставят дарове в краката й.

 Colossus of Rhodes


Издигнат към 282 прочие н. е., Родоският исполин е последното издигнато Чудо и измежду първите унищожени. Той съществува по-малко от 60 години.

Мощната скулптура на бога на слънцето Хелиос е издигана в продължение на 12 години от скулптора Чарес от Линдос, с цел да отпразнува боен успех в едногодишна блокада. Легендата твърди, че хората от Родос са продали инструментите, оставени от победения си зложелател, с цел да оказват помощ за заплащането на Колоса, стопили изоставените оръжия за неговите бронзови и железни части и употребявали обсадна кула като скеле.

С аспект към пристанището, Хелиос е към 32 метра висок и евентуално държи факла или копие. Някои изображения демонстрират, че той е разкривен през входа на пристанището по този начин, че корабите да плават сред краката му, само че това би било невероятно с техниките по това време…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР