Самата процедура стартира през 2013 г., съобщиха от общинската администрация.

...
Самата процедура стартира през 2013 г., съобщиха от общинската администрация.
Коментари Харесай

Кметът на Банско внесе в МОСВ искането за втори лифт

Самата процедура започва през 2013 година, оповестиха от общинската администрация.

Искането на кмета Георги Икономов е подбудено с претекстовете да се даде опция за започване на действителните дейности за създаване на втори кабинков въжен превоз в Ски-зона Банско. Това може да се случи единствено след смяна на в този момент настоящият проект за Пирин, който в настоящия си тип не разрешава създаване на нови лифтове в Ски-зоната, аргументира се кметът.

В писмото си до Министерство на околната среда и водите той показва още, че приемането на новия проект, който се създава от над 5 години, все още е блокирано от правосъдни каузи, чието дефинитивно решение по всяка възможност ще продължи дълго във времето.

Явните офанзиви против построяването на втори кабинков въжен превоз не устоят на никакви рационални доводи и навеждат на мисълта, че става дума за обслужване на непознати ползи, считат от Община Банско.

Кметът: В Банско да има европейски цени >>

Воден от тези претекстове, кметът Георги Икономов с публично писмо изиска от министър Нено Димов да завърши към този момент извървяната процедура по изменение на в този момент настоящия План за ръководство на Национален парк "Пирин " и да предложи тя да бъде утвърдена от Министерски съвет, се споделя още в известието.

В общината се надяват строителството на лифта да стартира още идната година. За него се приказва от години. Спорът е сред природозащитници и част от локалната общност.

Внесеното искане на кмета в Министерство на околната среда и водите е подкрепено с плануван през днешния ден митинг на локалните поданици на града с искане за втори въжен превоз.

Банскалии излизат на следващ митинг за нови въжен превоз и писти >>

Организатор на митинга е съдружие "Бъдеще за община Банско ", което прикани всички феновете на зимните спортове, на които към този момент им е дотегнало от безкрайните опашки край лифта, да излязат през днешния ден в 16.30 часа на входа на Банско и да изразят своята позиция по тематиката.

Според банскалии неналичието на втори кабинков въжен превоз пречи на развиването на курорта. Затова те са решени да се разпалват и да не оставят ориста на града в ръцете на "зелените рекетьори ".

"С митинга желаеме да напомним, че проблем има и в случай че не се реши в най-кратки периоди, Банско като курорт губи. Това е безспорна антиреклама за страната ни ", разяснява Икономов пред NOVA. Той разясни, че в пиковите часове за лифта се чака повече от 2-3 часа.

Природозащитниците пък обясниха, че план за втори въжен превоз не съществува нито в остарелия, нито в новия организационен проект. За да се реши казусът, те оферират увеличение на работното време и потенциала на оборудването.

„ Темата за втория въжен превоз цели да вдигне срутилите се цени на пазара на имоти”, разяснява Петко Ковачев от Института за зелена политика.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР