Самата дума монах етимологически означава, че това е един сам

...
Самата дума монах етимологически означава, че това е един сам
Коментари Харесай

Деканът на Богословския факултет: Дядо Неофит се отличаваше с умението да прощава

" Самата дума " духовник " етимологически значи, че това е един самичък човек, човек, който се отделя от нещо. Служението на дядо Неофит е почнало в Троянския манастир. Интересното обаче е, че има монаси, които заради разнообразни събития не са прекарали живота си в манастир. Негово Светейшество е бил учител по музика в нашия факултет. Когато се връща от Русия със специализацията си, стартира да преподава. Той е духовник, само че работи в Богословския факултет ", сподели деканът на Богословския факултет към Софийския университет " Св. Климент Охридски " Ивайло Найденов пред Bulgaria ON AIR.
Впоследствие от 1989 година, когато е определен за ректор на духовната академия, до 1991 година, когато става декан на Богословския факултет, той живее в деканата на Богословския факултет, където има малко апартаментче.

" Това при него е доста забавно, тъй като от една страна има един отшелнически живот, а в същото време той е непрекъснато в цивилизацията, което по никакъв начин не е елементарно, тъй като изкушенията пред един духовник в цивилизацията са доста повече, в сравнение с в манастирските стени. В това отношение аз бих споделил, че това даже е някакъв героизъм. Представете си този хубав млад мъж, несъмнено с ползи от другите към него, той е живял в центъра на София и се е опитвал да води отшелнически метод на живот ", сподели Найденов.

Според него датата, на която патриарх Неофит умря, има своето небесно предсказание.

" Предишната събота си дадохме амнистия с нашите покойници на Задушница, а седмица по-късно следва и неделята на всеопрощението. Влизаме в дните на Великденския пост и тези дни би трябвало да влезем в едно по-особено положение. Това положение би трябвало да е квалифицирано от едно филтриране, а точно да извиним на всички и да нямаме неприятни мисли. В неделята за нас е алегорично предоставяне на амнистия. Дядо Неофит, в случай че има нещо, което го отличава радикално, бе умеенето да прости ", означи Найденов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР