Сам Алтман, който управляваше една от най-големите компании за изкуствен

...
Сам Алтман, който управляваше една от най-големите компании за изкуствен
Коментари Харесай

Сериозен трус в гиганта OpenAI: Директорът Сам Алтман е уволнен изненадващо

Сам Алтман, който управляваше една от най-големите компании за изкуствен интелект OpenAI, e бил заставен да подаде оставка от борда на шефовете.

OpenAI е разработчикът на езиковия модел ChatGPT, който направи гражданска война в създаването на изкуствен интелект и най-много в всеобщото му приложение през 2022 - 2023 година

Алтман е и един от първите вложители в OpenAI дружно с Илон Мъск, Питър Тийл, Microsoft, Amazon Web Services, и други
" Бордът на шефовете към този момент няма доверие в неговата дарба да продължава да води OpenAI ", се споделя в публична позиция на компанията.Според известието - инспекция на активността на Алтман е посочила, че той " не е изцяло прям в комуникациятаси с борда, което пречи на способността му да извършва отговорностите си ".
Друг от съоснователите Грег Брокман е освободен като ръководител на борда на шефовете. Самият той твърди, че е напуснал OpenAI, откакто е схванал какво се случва.

Сътресенията в OpenAI доведоха и до спад в цената на акциите на един от главните им финансови донори - Microsoft. Според софтуерния публицист Кара Суишър, Microsoft не са били предизвестени за това, което следва с уволнението на Алтман.

Служителите на OpenAI също не са осведомени преди срещата на борда.

Ерик Шмит, милиардерът и някогашен основен изпълнителен шеф на Гугъл, обществено се застъпи за него, като го дефинира като " собствен воин ".
" Той построи компания от нищото и я докара до 90 милиарда $ стойност, като промени нашия групов свят вечно. Нямам самообладание да видя какво ще направи отсега нататък. Както аз, по този начин и милиарди други хора ще имаме изгода от бъдещата му работа - ще бъде просто необикновено ", написа Шмит.
Според вътрешна информация на Суишър (автор на подкаста за софтуерен бизнес Pivot) - абсурдът в OpenAI e избухнал сред основния инженер Иля Сутскевер, от една страна, и Сам Алтман и Грег Брокман, от друга.

Двете страни са се разделили поради противоречие към бъдещето на компанията - Алтман е желал тя да стартира да работи за облага и да се развива все по-бързо, което е оценено като прекомерно рисковано. Групата към Сутскевер е упорствала да се резервира по-ранния нетърговски профил на OpenAI, фокусиран върху сигурността и по-внимателното създаване на продуктите.

Оценките за отстраняването на Алтман се варират сред " прелом " и вярна стъпка за OpenAI.

Сам Алтман не е пестил предизвестията си за вероятните рискове от развиването на изкуствения разсъдък. През май 2023 година той се яви на чуване пред Сената на Съединени американски щати, като прикани за регулации.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР