Сълзенето в очите на котките е признак за проблем, който

...
Сълзенето в очите на котките е признак за проблем, който
Коментари Харесай

Ако сълзят очите на котката

Сълзенето в очите на котките е симптом за проблем, който не трябва да се подценява. Причините може да са няколко, като те са свързани със здравето на писаната.

Ако котето е малко, най-честата причина за сълзене на очите е ентропиум на клепача и съставлява положение при което мигленият борд на клепача е извърнат във вътрешността към очната ябълка.

Състоянието се среща както при хората, по този начин и при животните. При домашните любимци най-често срещан е вроденият ентропиум. Типичен е за кучетата и агнетата, само че не е изключено да се появи и при котки.

При ентропиум при котките миглата е попаднала в окото на котката и нервира роговицата и склерите. Проблемът се взема решение посредством хирургическа намеса за промяна на клепачите. Ако не се предприеме, хроничното раздразнение води до възпаления, податливост към редица инфекции при котките, както и потъмняване на роговицата.

Така светлината не може да доближи до ретината и животното на процедура губи зрението си. За благополучие, интервенцията не е комплицирана. Единственото, което изисква, е в следоперативния интервал котето да носи яка за няколко дни.

 Болна котка

Друга причина за сълзенето на очите при котката е котешкият грип, прочут още като зараза на горните дихателни пътища. Състоянието е доста сходно на човешката елементарна простуда. Котешкият грип визира региона на гърлото, носа и очите.

Освен сълзенето на очите и честото им триене с лапа, грипът протича с приключването на транспарантен, блудкав или жълто-зелен секрет от носа и очите и опция за развиване на конюнктивит.

Налични са кихане, кашляне на котето, запушен нос и дишане с отворена уста, язви по устата и носа, тресчица, болки в ставите, причиняващи куцане, заспалост, понижаване на апетита и анорексия, увеличени лимфни възли, дехидратиране. В най-тежките случаи се следи и затруднено дишане и задъхване.

Лечението на грипа продължава от 2 до 10 дни. То се показва в отнасяне на признаците. Очите и носът би трябвало усърдно да се почистват от течащи тайни с топла вода или запарка от лайка.

Това става благодарение на обособени памучета за двете очи и носа. Запушеният нос при котките води до загуба на апетита. Поради това се хранят единствено с топли храни със мощен мирис, като риба, топли супи, бебешки храни, извара, пилешко и други

Водата, която се дава, би трябвало да е топла или хладка, вместо студена от чешмата. Теглото на котката би трябвало да се следи и да се поддържа в норма. Поради това, в случай че се наложи, давайте храна принудително и вода със спринцовка. Друг метод е да намажете малко от храната върху нослето или лапата.

Често, като се изключи че сълзят, очите на болното коте са зачервени и подпухнали. Това постанова незабавното посещаване при ветеринар. Ако не се лекува, възпалението може да прерасне в конюнктивит.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР