Салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към

...
Салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към
Коментари Харесай

3,246 млрд. лв. фискален излишък очаква финансовото министерство

Салдото по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа към юли 2019 година се чака да бъде позитивно в размер на 3,246 милиарда лева Това демонстрират предварителни оценки на Министерство на финансите.

Основните фактори за образуването на плануваното превишение на приходите над разноските за първите седем месеца на 2019 година са, от една страна, позитивното развиване при приходите, а от друга - релативно ниското осъществяване на разноските вследствие на съсредоточаване на огромна част от капиталовите и други разноски в третото и четвъртото тримесечие на годината. Предвид посочените аргументи, обичайно бюджетното осъществяване през първото полугодие на годината се характеризира с превишение на приходите над разноските, до момента в който през второто полугодие, и по-специално през последното тримесечие, се регистрира негативно бюджетно салдо. Поради това бюджетното салдо за първите седем месеца на годината не може да бъде съотнесено към заложената годишна фискална цел с плановете към ЗДБРБ за 2019 година

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки

Приходите и помощите по КФП към юли 2019 година се чака да бъдат в размер на 25,943 милиарда лева, което е 59,2 % от годишния план. Спрямо юли 2018 година приходите по КФП нарастват с 3,395 милиарда лева, като растеж се регистрира както при данъчните и неданъчните доходи, по този начин и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват главно грантовете по стратегиите и фондовете на Европейски Съюз.

На база на наличните предварителни оценки данъчните доходи регистрират растеж в размер на 1,756 милиарда лева, неданъчните доходи – 1,069 милиарда лева, а приходите от помощи и дарения – 570,7 млн. лв..

В частта на неданъчните доходи се демонстрира базов резултат в частта на приходите по бюджета на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, заради влезлите в действие промени в Закона за енергетиката от 01.07.2018 година, с които бе изменен механизмът за събиране на доходи по бюджета на фонда. Поради тази причина приходите по бюджета на фонда към юли 2019 година са по-високи от постъпленията за същия интервал на 2018 година

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към юли 2019 година са в размер на 22,697 милиарда лева, което е 49,0 % от годишния план, като всекидневно осъществяването на разноските по отношение на плануваното с плановете за годината е по-високо през второто полугодие. За съпоставяне разноските по КФП към юли 2018 година бяха в размер на 20,533 милиарда лв..

Номиналното повишаване, съпоставено със същия интервал на миналата година, е главно заради по-високия размер на разноските за личен състав (увеличение с 10 на 100 на средствата за заплати, хонорари и осигурителни вноски на заетите в бюджетния бранш и следващата стъпка на нарастване на възнагражденията в бранш „ Образование “), по-високи обществени и здравноосигурителни заплащания (базов резултат от нарастването на пенсиите от юли 2018 година, индексирането на пенсиите от юли 2019 година и нарастване на здравноосигурителните заплащания, заложено в ЗБНЗОК за 2019 г.) и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 31.07.2019 година от централния бюджет, възлиза на 811,9 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР