Салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към

...
Салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към
Коментари Харесай

И през април приходите в бюджета са повече от разходите

Салдото по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа към април 2019 година се чака да бъде позитивно в размер на 2.678 милиарда лева (2,3 % от прогнозния БВП), заяви Министерството на финансите.

Обяснението е в спецификата на данъчния календар и възобновени помощи от Европейската комисия.

Приходите и помощите по КФП към април 2019 година се чака да бъдат в размер на 15.1млрд. лева, което е 34,5 % от годишния план. Спрямо същия интервал на предходната година нарастването е с 2.1 милиарда лева както при данъчните, по този начин и при неданъчните доходи.

На база на наличните предварителни оценки данъчните доходи регистрират растеж в размер на 1.09 милиарда лева, неданъчните доходи – 672.9 млн. лева, а приходите от помощи и дарения – 378 млн. лв..

Разходите са 12.4 милиарда лева . или 28% от годишния проект като финансовото министерство припомня, че е всекидневно през второто полугодие те да се ускорят. номиналното нарастване по отношение на април предходната година (11.7 милиарда лева.) е поради повишението на бюджетните заплати с 10 на 100, нарастването на заплатите на учителите.

Частта от вноската на България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30.04.2019 година от централния бюджет, възлиза на 536.6 млн. лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР