Салдото по консолидираната фискална програма към края на ноември е

...
Салдото по консолидираната фискална програма към края на ноември е
Коментари Харесай

От Министерство на финансите излязоха с лоша новина за бюджета, която касае всички българи

Салдото по консолидираната фискална стратегия към края на ноември е позитивно в размер на 2,32 милиарда лв., само че на месечна база упованията са за недостиг от 172,4 млн. лв.. Това демонстрира прогнозата на Министерството на финансите, оповестява " Труд ".

От институцията показват, че обичайно плануваните разноски се концентрират в последните месеци на годината и по отношение на 2016-а няма утежняване на осъществяването на бюджета. В края на годината обаче има разноски, свързани инфраструктурни и капиталови планове, поради края на строителния сезон. Социалните разноски също се усилват през есенно-зимния сезон, показват още от ведомството на Владислав Горанов. Очакваните съществени параметри на консолидираната фискална стратегия към ноември са за доходи от 31,8 милиарда лв. (90% от разчета) и разноски за 29,5 милиарда лв., което е 80,4% от годишния план.

Вноската, платена към бюджета на Европейски Съюз към 30 ноември, е в размер на 816,4 млн. лв.. За съпоставяне към края на октомври приходите в държавната хазна са в размер на 29,1 милиарда лв., т.е. 82,3% от годишните планове. На годишна база има растеж на постъпленията от 2,23 милиарда лв. (увеличение от 8,7%). Данъчните приходи доближават 24,4 милиарда лв., което съставлява растеж от 9,7%.

Приходите от директните налози са 4,3 милиарда лв., а от косвени налози – 12,2 милиарда лв.. Приходите от обществени и здравни вноски надвишават 6,86 милиарда лв. към края на октомври. Разходите по фискалната стратегия към края на октомври доближават 26,6 милиарда лв. (72,5% от планираните). Спрямо предходната година разноските се усилват с 1,8 милиарда лв., което се изяснява с по-високия размер на обществените и здравните осигуровки, увеличението на пенсиите и на минималната работна заплата. Фискалният запас е 12 милиарда лв., от които 11,4 милиарда лв. са на депозити в Българска народна банка и банки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР