Салатата и репичките, които поднасяме традиционно на трапезата за Великден,

...
Салатата и репичките, които поднасяме традиционно на трапезата за Великден,
Коментари Харесай

Салатата за Великден фрашкана с нитрати

Салатата и репичките, които сервира обичайно на трапезата за Великден, са цялостни с нитрати. Това откри изследване на доктор Сергей Иванов от Центъра по биология на храните, поръчано от. Освен в тях най-голямо количество нитрати има в спанака и някои от тестваните краставици.

От взети за проба три броя салати при две от тях има съществуване на отровните субстанции над нормата, при репичките е регистрирано съществуване на нитрати при две от тях, а в една то е под нормата, т.е. не е рисково. Освен това в репички, купени от комерсиална верига, с изключение на нитрати имаше наличие на нитрати , които са доста рискови.

Според европейски правилник номер 1881 количеството на нитрати в оранжерийните зеленчуци не би трябвало да надвишава 4000 мг на кг. За салата от вида айсберг прагът е 2500 мг на кг, а за спанака 3500 мг на кг. Тези стойности са годни от 1 април, като преди този момент са леко повишени поради нуждата от торене, в резултат на по-студеното време.

Резултати

При тестването на общо 16 зеленчука при 7 от взетите проби е открито съществуване на нитрати над нормата. При останалите проби има нитрати , само че те са в границите на допустимото, разяснява Сергей Иванов. Изследвани са 5 типа зеленчуци : спанак, салата, лук, краставица и репички, като продуктите са закупени от две огромни търговски вериги и от столичния Женски пазар. И от трите места, от където са закупени зеленчуци те, единственият зарзават, който е без нитрати , без значение от къде е закупен е лукът.

При проби от български краставици и такива импорт от Турция се откри, че при множеството от тях няма наднормено наличие на нитрати , като единствено в един от случаите има рискови субстанции над нормата. Става въпрос за българска краставица, закупена от обект на комерсиална верига.

Не по този начин обаче стои въпросът със спанака. Две от пробите, които претендират, че са български, се оказаха с нитрати над нормата, а единствено една, която е закупена от комерсиална верига и е импорт от Италия, се оказа чиста от рисковите субстанции. Някои семейства, употребяват спанака освен като съставна част за готвене, само че и за подготвяне на салата.

Торове

Очевидно даже скъпите торове не стопираха земеделците да ги употребяват при производството си, защото към момента има доста зеленчуци , в които наличието на нитрати е над нормата. Една от аргументите производителите да поставят торове е, с цел да си подсигурят подготвена продукция в период, защото имат контракти с огромните търговци, разяснява Иванов. Той обаче уточни, че наторяването, след което има останки от нитрати в зеленчуци те, не би трябвало да се прекалява, защото продукцията става нездравословна. В същото време не е належащо да се поставя повече от химията, защото действието е еднообразно, без значение от количеството, т.е. салатите няма да станат по-големи.

Припомняме, че при тестване на 12 зеленчука през предходната година в дните преди християнския празник, единствено четири са безусловно чисти от нитрати , като това са лукът, закупен от три места, и марулята от огромна комерсиална верига.

Цени

Оказва се, че по-голяма част от зеленчуци те, закупени от обекти на комерсиалните вериги, има нитрати над нормата. За разлика от тях салатата, репите и лука, които се продават на пазара са най-чисти. Освен това за закупуване на продуктите на Женския пазар сметката е 3,50 лева, а от магазините е 6,80 и 8 лв.. На процедура излиза, че пазарът е най-евтин, само че и с най-високо качество, което се удостоверява и от свежестта на зеленчуци те. В обектите на комерсиалните вериги, евентуално поради огромното количество, което е поръчано доста от свежите салати имаха гниене в основата, а други даже недостатъци по листата. Според доктор Иванов това може да се дължи на обстоятелството, че салата е била откъсната не преди ден, а най-малко преди 3-4 дни. Другата причина за компрометирани листа е съществуване на бактерии и болести, които повреждат зеленчука. Той посъветва хората да киснат във вода най-малко 30 минути зеленчуци те, а в случай че има недостатъци, да сложат малко лимонен сок или оцет, който спомага за елиминиране на бактериите.

Консумацията им води до алергии

Използването в течение на дълго време на храна и вода с високо наличие на нитрати води до развиване на алергия, нарушаване на функционалностите на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния уред и нервната система.
Нитратите необятно се употребяват в доста браншове от стопанската активност като евтини и високоефективни торове в селското стопанство, като оцветители и консерванти в хранително-вкусовата индустрия, за производството на бои, медикаменти, пластмаси, стъкло, експлозиви и други След като попаднат в храносмилателната система на индивида, нитрати те се метаболизират до канцерогенни нитрозамини, сочи информация в Уикипедия.
При постъпването в организма на огромни дози нитрати след 4 до 6 часа се появяват признаци на гадене, зной, диария, посиняване на кожата и забележимите лигавици заради натрупването на високи количества метхемоглобин и недоокислена кръв. Едновременно с това се усеща обща уязвимост, зашеметяване, от време на време припадъци, болежка в тила и сърцетуптене.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР