Съкровище от редки златни и сребърни монети от XIV век

...
Съкровище от редки златни и сребърни монети от XIV век
Коментари Харесай

В Бъкингамшър откриха над 550 сребърни и златни монети от XIV век

Съкровище от редки златни и сребърни монети от XIV век е намерено в Бъкингамшър, Англия. По предварителни оценки, цената на находката може да надвиши 150 000 лири, оповестява " Накратко.бг ".

В находката има 12 напълно златни монети от времето, когато на Острова вилнее Черната гибел  - чумата. Съкровището се прави оценка като едно от най-значимите, откривани във Англия през последното десетилетие.

На находката се натъкват четирима фенове с метал-детектори, които вземат участие в проведен фестивал за " търсене на съкровища ".

Сега монетите се съхраняват в музей. След като бъдат проучени и каталогизирани, ще бъдат препоръчани на търг, а приходите от продажбата им ще бъдат поделени сред притежателя на земята, където са открити и хората, които са ги намерили.

Четиримата търсачи на съкровища в продължение на четири дни са копали в поле в Бъкингамшър. Открили са общо 557 монети. Първоначално попадат единствено на орнаментирани 12 сребърни монети от времето на Едуард I и Едуард II. Мъжете, привикнали нормално да намират ръждясали железни дреболии, вместо действителни съкровища, не престават с търсенето и по този начин откриват монета след монета. Първият ден намират 276 сребърни и 9 златни монети.

Сребърните монети са сечени в интервала на ръководство кралете Едуард I и II – 1272 до 1327 година. Излезли са от разнообразни монетарници в Линкълн, Бирмингам, Ирландия и Шотландия.

 

Находката условно е наречена Съкровището от Хамбълдън. Преди повече от 600 години това " малко положение " е било владеене на богат човек. Мъжете, които откриват монетите, е трябвало - съгласно изискванията на мероприятието - детайлно да документират мястото на всяка от тях, като са нанесли ситуацията им на картирана решетка.

Трима от четиримата мъже са от Танисайд в североизточна Англия. Те описват, че с цел да опазят находката от плячкосване, са спали на палатки на място, до момента в който приключат с търсенията си. Андрю Уинтър и братята Тобиаш и Матеуш Новак се срещат на полето с четвъртия от групата – Дариуш Фиялковски.

Матеуш Новак, който работи като чистач в болница в Нюкасъл, споделя: „ Беше необикновено прекарване. След като открихме първите монети и проверихме региона към тях, разширихме територията на търсене, тъй като в действителност попаднахме на доста на брой монети. Всеки един миг беше едно малко знамение “.
Брат му, Тобиаш Новак е пекар в Нюкасъл. Той прибавя, че „ даже не можех да си показва сходен шанс. Беше най-прекрасния уикенд през живота ми. Ще го помня до края на дните си “.

Находката е направена по време на проведено мероприятие за любители-търсачи. Този тип прояви се радва на огромна известност във Англия. Мястото, където е намерено съкровището, е в поле покрай село Хамбълдън в североизточна Англия, за съществуването на което има сведения още от 1086 година. Докато множеството участници в мероприятието попадат на всевъзможни незначителни фрагменти от пушки и остаряло желязо, шансът се усмихва единствено на четиримата, разкрили монетите.

След като без необикновен триумф копаят на няколко места из полето, групата се насочва към друго място и по пътя детекторите им алармират за железни предмети. Според Андрю Уинтър, метал-детекторът му алармира по метод, който подсказва, че засича нещо сребърно.

Тримата другари обръщат буца, под която откриват две монети, а на дъното на дупката ясно проличава, че има и още. Това се случва по същото време, когато Дариуш Фиялковски, който не се познава до този миг с другите трима, също открива две сребърни монети. По разпоредбите на проведените мероприятия за търсене и разкриване на съкровища, всяка находка на повече от три монети се счита за „ богатство “ и следва да бъде заявена пред уредниците.

След това регионът се афишира за изключителна територия на хората, които са създали откритието. Осигурява им се опцията сами да изследват и копаят на избраната територия, без право други участници да се намесват. Авторите на откритието изясняват, че откакто новината се разнася, безусловно е трябвало „ да се борят с конкуренцията “. В проведения фестивал вземат участие хора от целия свят и всеки от тях „ идваше да види по какъв начин работим, до момента в който вадехме монета след монета “, изясняват четиримата късметлии.

Андрю Уинтър, който работи като мотокарист и кранист в Блайт, споделя: „ Докато проучвах с детектора си региона, на екрана на устройството непрекъснато се изписваше 16 – кодът, който демонстрира евентуалното съществуване на сечени сребърни монети. Другият сигнал, който получавах е 21. Това звучи като „ тинг-тинг-тинг “ и е в действителност напълно друг тон. Не се стърпях и извиках „ злато, злато, злато “.

Той добавя, че 545-те сребърни монети към момента се изследват, само че множеството от тях могат да бъдат продадени за сред 20 и 50 лири. По-редките екземпляри имат капацитета да донесат по 500 лири. Всяка от златните монети, обаче, може да се изтъргува за към 10 000 лири.

Находката е оповестена за най-голямото златно богатство, откривано след откритите през 2011 година в Хай Акуърт, западен Йоркшър 52 монети от средата на XVII век. То също така е и с най-вече сребърни монети; за последно през 2007 година в Харогейт, северен Йоркшър са открити 617 сребърни монети от началото на X век.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР