Съживи се идеята, че в този парламент може да бъде

...
Съживи се идеята, че в този парламент може да бъде
Коментари Харесай

Цветанка Андреева: Фигурата на Габриел съживи идеята, че в този парламент може да бъде създадено управленско мнозинство

Съживи се концепцията, че в този парламент може да бъде основано управническо болшинство. Това е с помощта на фигурата на Мария Габриел от позицията на некомпрометиран престиж, въпреки и във външнополитически проект. Професор Габровски също беше влиятелен човек, само че Габриел има профила на сполучлив в демократичния свят човек. Срещу нея на процедура рецензиите са замразени. Тя е всичко, което Политическа партия пропагандираха – човек направил кариера в чужбина, неоцапан от вътрешнополитически борби. Тя е сложна за политически отвод и в същото време е консенсусна фигура за всички партии, без " Възраждане ". Дали този й капацитет е задоволителен за съставяне на държавно управление ще забележим идната седмица. В политиката е признато договарянията да се водят от експертни групи по съответни тематики, а политическата заварка става на терена на лидерските срещи. Резултатът от лидерските срещи е значим. В този смисъл Борисов акцентира, че държи на обединението с Политическа партия като предпочитана. Виждаме обаче, че даже и да бави процеса на договаряния с другите партии, вид В работи редом и е реален.


Това съобщи в изявление пред БГНЕС политологът Цветанка Андреева.

С Андреева коментирахме и дали настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев от страна на Габриел може да бъде причина ПП-ДБ да

поддържат кабинет с първия мандат на ГЕРБ.

" ГЕРБ взеха знамето на митинга и започнаха да го развяват юначен. Друг е въпросът дали това знаме им носи изгода? Досега ГЕРБ избягваха да водят война с институциите. Дори към президента, който беше в политическия смисъл нечовечен към тяхното изчегъртване от властта, тонът им е обмислен. ГЕРБ имаше потребност от възобновяване на мостовете и нормализацията на институционалната среда в страната. Удряйки Гешев, рискуват да стартират война. В огромна степен това не е тяхната война, само че се озоваха на фронта, търсейки съдружни сътрудници за излаз от рецесията. ГЕРБ са с упоритостта, че по този начин водят процесите в страната. Властта на ГЕРБ постоянно като техника е била диалогична. Борисов постоянно е договарял, не е вадил нож. Той постоянно е бил упрекван по-скоро в спазаряване, в сравнение с в

биткаджийство. Вероятно искайки оставката на Гешев, от ГЕРБ имат проект за ръководство на рецесията, която може да възникне. Тезата е била, че оставката на Гешев е нужна, с цел да се уталожи напрежението, което се сътвори в последните седмици. Това е естествена институционална процедура в демократичните страни, когато един спор стане неразгадаем. Оставката е отдушник за публичното напрежение, и тя прави чест на подалия я. Това е безобидно за системата деяние, заслужен излаз. Но обществено се оказа, че атакуват Гешев като жест към ПП-ДБ. Нападат или умиротворяват институцията – това би трябвало да отговорят от ГЕРБ?

Затова през последните часове говоренето се обърна, и най-големите критици на Гешев започнаха да пазят институцията, казвайки, че промяната на личността не е промяна ", означи тя.

По отношение на това дали лидерските срещи ще съумеят да произведат резултат и ще чуем ясно " да " за поддръжка на кабинет, политологът уточни, че сега редом се движат и двата разновидността – проект А и Б, както бяха наречени. " Първият е най-желаният – евроатлантическа коалиция сред първите двама. Но тук се бави отговорът на Политическа партия. Колебливи и уплашени и от коалиране и от отговорност. Тяхното бавене надали е с сходна цел, само че те саботират на процедура сглобяването на различен вид коалиция сред ГЕРБ и другите партии. Там също договарянията ще са сложни и като систематизиране на отговорности, установяване на цели и вдишване на репутационни вреди. Лидерските срещи дават най-ясните отговори в политиката по тази причина и в този момент са значими. От тях би трябвало да чуем ясните отговори за властта ", счита Андреева.

Политологът изясни, че има три разновидността за лъчение кабинети - " посредством мандата на ГЕРБ, посредством екзотичното предложение при втория мандат за еднопартиен кабинет на малцинството на ПП-ДБ, за който няма никаква вяра, че някой отвън техните депутати ще поеме отговорност и го гласоподава, и остава третият мандат ", посочи тя и добави, че мъчно би сработил трети мандат. " Принципно той е с най-ниска опция на реализиране, тъй като отива при дребна парламентарна група, а в актуалната рецесия блокажът идва от огромните, дребните партии са доста по-готови за обединения и това е обикновено, те нямат личен капацитет за власт. Но и измежду дребните няма някой, който да е общоприемлив за всички тъй че да стане обединителна платформа. Но дребните партии имат доста значима роля в Народното събрание – единствено с тях може да се построи конституционно болшинство ", посочи тя.

" Сега би трябвало ясно да се знае, че в случай че отидем на нови избори не просто ще се възпроизведат сходни резултати и съотношения сред политическите сили в Народното събрание, само че блокажът ще е същият. Кризата ще е същата и надали факторът „ съмнение ", апетитен от Политическа партия Демократична България, като мотив за отвод от коалиция с ГЕРБ, ще се е трансформирал. Напротив, нова яростна предизборна акция ще настърви още повече кандидатите за първо място. Две неща – Политическа партия би трябвало да знаят, че резултатът им няма да нарасне, ще понесат вреди за неуспех на парламент и държавно управление. Тяхната неумелост отблъсква хората, които им гласоподаваха доверие, а това е неумелост, която ги отдалечава от ден на ден от властта в страната. Без власт никоя партия не може да удовлетвори настояванията и упованията на електората си. Едва ли би трябвало да си пропилеят към момента наличните капацитети в съпротива, пакетирани с „ Възраждане ", сподели още Цветанка Андреева./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР