Саграда Фамилия е символът на Барселона и шедьовърът на гениалния

...
Саграда Фамилия е символът на Барселона и шедьовърът на гениалния
Коментари Харесай

142 г. след първата копка - кога ще бъде завършена Саграда Фамилия

Саграда Фамилия е признакът на Барселона и шедьовърът на гениалния каталунски проектант Антонио Гауди. Катедралата, издигната в възхвала на Светото семейство, е магнит за милиони туристи от целия свят. Става ясно, че базиликата Саграда Фамилия има нова дата за завършването си. Това би трябвало да стане през 2026 година, което е 144 години след полагането на първия камък.
 Саграда Фамилия - 136 години без позволение за градеж
Саграда Фамилия - дебитор с милиони задължения

И какво общо има общината на Барселона

Президентът на организацията, натоварена със завършването на шедьовъра на Антонио Гауди, разгласи, че датата съответствува със стогодишнината от гибелта на архитекта на постройката.

Естеве Кампс, който е изпълнителен ръководител на строителния съвет на фондация " Саграда Фамилия ", казва, че разполага с пари и материали, с цел да завършат постройката, в това число 172.5-метровата централна кула, отдадена на Исус Христос, което ще направи Саграда Фамилия най-високата постройка в Барселона.
 Снимка 658653

Въпреки че храмът би трябвало да бъде приключен до 2026 година, работата по скулптурите и декоративните елементи и най-вече противоречивото стълбище, водещо до това, което в последна сметка ще бъде основният вход, се чака да продължи до 2034 година, отбелязва Guardian. 

Когато през 1882 година работата стартира, мястото е открита земеделска земя, само че през идващите години градът се разраства към църквата. Стълбището, което ще се простира през два огромни градски блока, ще включва изместването на към 1000 фамилии и предприятия. Докато някои откриватели на Гауди го оспорват, Кампс настоява, че стълбището постоянно е било част от проекта на архитекта.
 Снимка 658652

" Следваме проекта на Гауди до дъно. Ние сме негови наследници и не можем да се откажем от плана му. Планът, показан на локалните управляващи през 1915 година, който е подписан от Гауди, включва стълбището. "

Кампс добавя, че са преговаряли с кмета на Барселона Хауме Колбони по отношение на проекта, защото локалните управляващи имат последната дума. " Нямам кристална топка, която да ми каже по кое време ще вземат решение ", обяснява още той.
 „ Саграда Фамилия “, Барселона, COVID-19 и за какво няма да бъде приключена катедралата в период
Ще бъде ли приключена в период „ Саграда Фамилия “ в Барселона

Шедьовърът на Гауди, който все чака ли, чака да бъде приключен

От самото си основаване Саграда Фамилия е преследвана от непрестанни войни, неуважение и липса на финанси. Съвсем неотдавна пандемията от Covid докара до двугодишна пауза на строителството по нея. 
 Снимка 658650

Преди появяването на всеобщия туризъм работата се финансираше извънредно от дарения от разкаяли се грешници, което правеше паричните потоци непредвидими и мнозина се съмняваха, че Саграда Фамилия в миналото ще бъде приключена. Поетът Джоан Марагал разказва базиликата като " поезията на архитектурата... храм, който в никакъв случай няма да бъде приключен, който непрестанно се трансформира ".

От десетилетия туризмът подсигурява постоянен приход, като близо пет милиона гости годишно заплащат сред 25-40 евро за вход. Малко повече от половината от тези 125 милиона евро отиват за довеждане докрай на постройката. Как се изразходва останалата част остава мистерия, защото църквата не е длъжна да разгласява своите сметки.
 Снимка 658649

През 1936 година, при започване на испанската революция, анархисти подпалват криптата и унищожават работилницата на Гауди и гипсовите модели, които той прави като управление за своите наследници, които би трябвало да завършат работата му. Архитектът Луис Бонет и Гари избавя фрагментите, с помощта на което моделите на Гауди са усърдно съединени. Много от техническите детайлности за това по какъв начин да се осъществя дизайнът на Гауди по-късно са изгладени от новозеландския проектант Марк Бъри благодарение на аеронавигационен програмен продукт.
 Саграда Фамилия, звездата за Коледа и следващото нещо, което ядоса жителите на Барселона
Звездата на раздора или за какво Барселона отново е ядосана

Ново развиване около градежа на Саграда Фамилия

Саграда Фамилия се счита за едно от чудесата на актуалния свят, само че това не постоянно е било по този начин. Салвадор Дали разказва нейната " ужасяваща хубост ", до момента в който Джордж Оруел я счита за " една от най-отвратителните здания в света " и разяснява, че анархистите са посочили липса на усет да не я взривят, когато са имали такава възможност.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР