Съгласувателните процедури за нови жилищни сгради в София днес отнемат

...
Съгласувателните процедури за нови жилищни сгради в София днес отнемат
Коментари Харесай

Нов жилищен проект в София се съгласува 2.5 г. при 6 месеца през 2014 г.

Съгласувателните процедури за нови жилищни здания в София през днешния ден лишават пет пъти по-дълго време, в сравнение с преди пет години. Ако през 2014 година от покупката на терена до началото на изкопните работи са минавали 6 месеца, то в този момент това трае две години и половина. Това разяснява пред публицисти изпълнителният шеф на компанията за вложения в нови жилищни парцели BLD Bulgaria Димитър Савов.

По думите му самото строителство лишава по-кратко време - година или две съгласно мащабите на плана. " Строителството и продажбата са най-лесната част ", сподели предприемачът и даде образец с това, че за подробния организационен проект съседите би трябвало да бъдат известени три пъти като за всяко съобщение компанията би трябвало да получи противоположна квитанция. При един от плановете е трябвало да се чакат по три противоположни разписки от 268 души.

Той предвижда, че през идващите две години ще продължи да пораства както броят на покупко-продажбите, по този начин и на цените. По-голямата част от договорите, подписани към този момент на зелено, официално ще бъдат регистрирани от статистиката след издаването на акт 16 през идващите две години. Търсенето на жилища в София продължава да пораства, с повишението на приходите купувачите се усилват. Ако се вкарат нови спомагателни ограничавания за нови здания, това ще ограничи и предлагането, добави той. Себестойността на строителството също нараства поради повишението на възнагражденията

Клиенти на компанията са най-вече младежи - фамилии, които до момента са живели чартърен в София или в по-малко жилище и желаят да се разширят. Сделките с заем бележат растеж и към този момент са към половината от всички в компанията. Купувачите избират да финансират начинанието с ипотечен заем, а не със лични средства, тъй като лихвите са ниски.

Около 20% от покупко-продажбите са с капиталова цел за отдаване чартърен.

Говорейки за строителството на нови жилища, Савов не вижда " заможен балон ". " Покачването на цените при действително подписаните покупко-продажби по региони, което регистрира националната статистика, е не от повишаването на даден парцел, а от това, че купувачите избират по-скъпи жилища ", разяснява той. Имоти на по-ниски цени - без значение ново или остаряло строителство, има, само че то не провокира интерес, добави комерсиалният шеф на компанията Ирина Кънева.

Новите жилища не доближават

Основната причина за повишаването на цените на жилищата през последните четири-пет години са ниските лихви, сочи и разбор на " Уникредит Булбанк ", показан на конгрес през вчерашния ден и представен от " Капитал ". Заради тях притежателите на спестявания трансформират банкови депозити и други финансови активи с ниска рентабилност в недвижими парцели, привлечени от високите темпове на растеж на цените им през последните няколко години и от вярата, че той ще продължи и в бъдеще.

Според разбора на " Уникредит Булбанк " въпреки и в по-малка степен повишението на цените е способствано от незадоволителното предложение на нови жилища изключително в огромните градове, чието население продължава да нараства. През последните години равнището на издигнатите жилища се движи сред 8000 и 9000 единици годишно. Главният икономист на банката Кристофор Павлов изясни, че съгласно преобладаващите оценки, с цел да може българската стопанска система да поддържа равнището на съществуващия жилищен фонд на равнищата, достигнати сега, е належащо годишно да се създават към 13 хиляди жилища. За последно това равнище е реализирано през далечната 2009 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР