Съгласно рейтинг на Станфордския университет между първите 2% на учените

...
Съгласно рейтинг на Станфордския университет между първите 2% на учените
Коментари Харесай

Световно признание: Проф. Димчо Кашчиев е в топ 2% на учените в света

Съгласно рейтинг на Станфордския университет сред първите 2% на учените в света са и 48 българи, които работят в български университети и институти.

Най-силна всред тях е групата на учените от Българска академия на науките - 25. Днес ви представяме член-кореспондент Димчо Кашчиев от Института по физикохимия към Българска академия на науките.

Димчо Кашчиев е член-кореспондент в Българска академия на науките. Попада в топ 2% от класацията на Станфордския университет за въздействието им върху развиването на международната просвета през миналата 2021 година. Обича карането на ски и футбола. Занимава се с физикохимия или казано по-просто...

„ Нещо като това, което в този момент се назовава инфлуенсър. Може да се каже, че това са инфлуенсърите в науката. Тоест аз се занимава с формулирането на закони, извеждане на закономерности благодарение на математика “, споделя проф. Кашчиев.

Като възпитаник в Шумен открива магията на науката по забавен метод.

Нашата учителка по физика ни възпламени неколцина от класа, които станахме огромни фенове на това, което тя разказваше като уроци по физика. Но съгласно мен способства малко и това, че тя беше огромна хубавица и ние бяхме влюбени до уши в нея и това доста помагаше да учим добре физиката “, споделя той.

„ Това се дължеше съгласно мен на това, че имам доста огромен интерес, аз съм доста ученолюбив човек. Много ме вълнува това по какъв начин се случват нещата. Какви са аргументите за процесите и по какъв начин те се развиват, а тъкмо това се занимава и физиката “, споделя българският академик.

След като приключва гимназията в Шумен му се постанова наложително служене в казармата 2 години, където не съумява да се развива в региона на науката. Но човек има ли предпочитание - намира способи.
Преди уволнението ние бяхме на лагер. Аз бях зенитна артилерия, сваляхме самолети. Отивахме да смъкваме самолети от Черно море. И тъй като нямах никакво свободно време денем с най-различни занимания, в 10 часа, когато се свиреше тръбата за отбой, всички лягат да спят, аз бях в палатка и си запалвах една свещ и си учех от учебника, с цел да си напомня всичко, което съм учил дотогава.
проф. Димчо Кашчиев, български академик

След казармата идват и първите му огромни триумфи. Влиза да учи физика в Софийския университет, където единствено за 20 места се борят стотици кандидат-студенти. Но поглеждайки обратно, обстановката сега не наподобява такава, каквато би трябвало да бъде съгласно професор Кашчиев.
Науката в България загуби доста от своя авторитет, както доста други неща в нашата страна. Може би се корени във финансирането на науката. Защото благодарение на финансирането наложително се обезпечава положително възнаграждение на учените. В сегашните времена е мъчно да се живее с ниско възнаграждение. Точно такова е положението сега. И хората избират да работят на други места. И вие в чужбина ще чуете за доста български имена, които се показват прелестно.
проф. Димчо Кашчиев, български академик

След като приключва Софийския университет, още по времето на комунистическия режим у нас, потегля да специализира и преподава в чужбина. Бил е гост-професор в Института за петролни проучвания и инженерство в Пало Алто, Калифорния, Университетът на Хирошима в Япония, Университетът Райс в Хюстън и Университетът на Лийдс в Англия. Но въпреки всичко - избира България.
Аз не обичам да се усещам чужденец. Колкото и човек да живее в чужбина измежду сътрудниците си, той е постоянно малко по-особен случай. Не е един от тях. И това аз не го обичам, също така тук в България аз имах благоприятни условия. Теоретичната работа не изисква финансиране. Просто ми трябваха книги и колегиална среда, в която да дискутираме и да обсъждаме нещата.
проф. Димчо Кашчиев, български академик

Как се влиза в класацията топ 2% най-влиятелни учени в света? Отговорът е елементарен.
Всичко това става с доста труд. А труда, преведен на елементарен език значи потребление на времето от денонощието не за наслаждение, не за забавление, не за хабене на времето, а да се усвояват знанията, които след това ще трябват. Тоест аз просто не съм ходил да се развличам, макар че съм ходил, само че не дотам, както моите състуденти.
проф. Димчо Кашчиев, български академик

Ключово изобретение за професор Кашчиев е неговата теорема на Зародишово формиране. Или както се назовава отвън границите на България - Теоремата на Кашчиев.
Тя дава една връзка сред това по какъв начин скоростта на процеса на формиране на зародиши е обвързвана с размера на зародиша, който дава отговор за този развой.
проф. Димчо Кашчиев, български академик

През 2000 година написа книга с всичките си научни открития. Книгата “Нуклеация: Основна доктрина с приложения ” съставлява в детайли и систематично ревю на главните правила, разработки и приложения на теорията на нуклеацията. Издадена е от Оксфорд. А символиката е доста персонална за професор Кашчиев и съставлява любовта му към родината. Цветовете на корицата са бяло, зелено, алено. А самата книга попада в ръцете на хиляди учени по целия свят.
Фактически тази книга сложи името ми измежду хората, които по този начин да се каже са потенциали в региона, които задават звук. И тя е ужасно представена книга и сега е международен учебник. Тя се употребява от студенти, от докторанти, от инженери, от откриватели - тя е теоретична, в нея има към 1500 уравнения. Номерирани.
проф. Димчо Кашчиев, български академик

С всичките му триумфи идва и славата в областта на физиката. Но тази популярност не е била блян непременно.
Човек в случай че има цел да бъде прочут с това се завършва. Той в никакъв случай няма да стане прочут. Това е моето надълбоко разбиране. За разлика от спорта. Където човек в действителност би трябвало да има за цел да стане първенец. В науката, в изкуството - не, не. Вие в никакъв случай няма да знаете дали вашата работа ще бъде оценена или не. Това се схваща след това.
проф. Димчо Кашчиев, български академик

На този декор - къде се подрежда страната ни в класацията на Станфорд за най-хубав академик? Отговорът не е изключително прелестен.
България не е добре, но по никакъв начин не е добре в тази ранглиста, в съпоставяне със страните от Балканите и в съпоставяне със страните от Европейски Съюз. А за международен мащаб да не приказваме. Което е обикновено, тъй като от България изтекоха младежите, които ще продължат нашата активност ги няма. След мен - това, което аз работя няма кой да го продължи.
проф. Димчо Кашчиев, български академик

И по този начин - към този момент на 80 годишна възраст професор Кашчиев не стопира да се интересува, да учи, да чете и да се развива. Няма загадка, която му оказва помощ всяка заран да става от леглото и да върви на работа.

„ Трябва да кажа на сътрудници на моята възраст да не стопират да се интересуват. Това е което те държи безсънен, искаш да бъдеш в контакт с живота. Това е изискването. И несъмнено би трябвало човек да бъде порядъчен, да има някакъв добър метод на живот, здравословен. Аз съм доста порядъчен човек “, споделя проф. Кашчиев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР