Съгласно ИК, министърът на електронното управление и министерството осигуряват удостоверяването

...
Съгласно ИК, министърът на електронното управление и министерството осигуряват удостоверяването
Коментари Харесай

Министърът на ел. управление: На машните не може да се сложи произволен софтуер

Съгласно ИК, министърът на електронното ръководство и министерството обезпечават удостоверяването на машините за гласоподаване според ИК. Втората задача е и обезпечаването на видеонаблюдението след края на изборния ден. Това съобщи министърът на електронното ръководство Александър Йоловски на брифингв Министерския съвет.

На 9 октомври са изтеглени серийните номера за машините на гласоподаване - номерата на общо 8 броя машини. На тегленето са участвали публицисти, представители на Български институт за стандтизация, както и представители на политическите партии.

На 13 октомври е одобрена методиката за удостоверяването на сходствата за машинното гласоподаване. На 20 октомври, ЦИК прави в следена среда довереното създаване на софтуера, на този развой участват 4 партии. Там се генерира криптографски ключ, така наречен хеш код, с който се подписва софтуера. Никакъв различен програмен продукт, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласоподаване, изясни министърът на електронното ръководство. СНИМКА: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР