Съгласете се, не е много приятно да се събудите сутрин

...
Съгласете се, не е много приятно да се събудите сутрин
Коментари Харесай

Защо мирише устата на кучето

Съгласете се, не е доста прелестно да се разсъните заран от нежното олизване на домакински любим, усещайки, че устата обичаното ви куче мирише на гнило. Такава приветствена процедура може да се трансформира в изтезание.

Това събитие обаче не е извънредно, доста притежатели даже са сигурни, че това е напълно обикновено, обяснявайки го с обстоятелството, че четириногият им домакински любим " просто е ял нещо ". По-опитните кучкари обаче знаят, че острата миризма от кучешката уста може да е признак на рисково заболяване, тъй че те сигнализират и задават въпроси на ветеринарния доктор: за какво кучето има неприятен мирис, какво да вършим следователно?

Халитоза: какво е това?

Халитозата е ветеринарен термин за гниеща миризма от устата на кучето. Зловонната миризма от устата на нашите любимци в 8 от 10 случая въобще не значи козметичен проблем, обвързван с нарушаване на хигиената на устната празнина, а сериозна патология, като зъбни болести, нарушавания на системите на тялото, болести на вътрешните органи, да вземем за пример бъбреци, черен дроб.

Най-често халитозата за кучета се предизвиква от бактериално разложение в региона на устата. Ако кучето не е болно от нищо, тогава микрофлората действа обикновено, ограничавайки процеса на възпроизвеждане на нездравословна микрофлора. И, в противен случай, в случай че една от системите се провали в тялото, микрофлората не се оправя със отговорностите си, което води до появяването на подобен противен признак - халитоза. За да го елиминирате, е належащо да идентифицирате повода, която се е трансформирала в провокативен фактор. Назначаването на съответна терапия се предхожда от диагностика, като се вземе поради възрастта на животното.

Проблеми при кученцата

Появата на неприятна миризма при кученцата най-често се свързва с процеса на промяна на зъбите. Ако зъбите на кученцето паднат в несъответствуващ миг или в случай че има неправилна захапка, тогава тези фактори могат да причинят образуването на междузъбни празнини. В никакъв случай не би трябвало да се подценява този факт, защото празнините служат като удобна среда за размножаване на бактерии: остатъците от храна се забиват сред зъбите, което предизвиква неприятна миризма.

Друга причина за появяването на миризма от устата на кучето е компликацията при промяната на млечните зъби: коренът към този момент се появява и млечният няма време да падне и стартира да гние. Ако този развой е съпроводен от увреждане и зараза на венците, тогава хубавичко микрофлора се трансформира на гнилостна, отсам и неприятната миризма.

Причината може да бъде и пострадване на устната празнина заради навика на кученцето да дъвче всичко, което му попадне в устата - играчки, клечки, чиито частици постоянно нараняват венците и се забиват сред зъбите.

Основни аргументи за миришеща уста при възрастни кучета

 Миризма от устата на кучето

Колкото по-възрастно става кучето, толкоз по-вероятно е появяването на неприятен мирис да е симптом на съществено заболяване, което се развива в тялото.

Ето най-честите аргументи:

- Зъбен камък при куче. Ако този проблем бъде подценен, тогава израстъците, които се образуват покрай венците, ще допринесат за разрушаването на емайла и в бъдеще ще доведат до загуба на зъби;

- Гингивит, пародонтит, стоматит. Развиват се на фона на зъбен камък. Признаци: червени подути венци, зловонни язви и некротични сектори.

- Заболявания на стомашно-чревния тракт;

- Онкология, неоплазми в устната празнина (епулис). Най-често се срещат при породи кучета със скъсена (обърната) зурла (боксери, булдози и др.);

- Заболявания на бъбреците, пикочно-половата система (при възрастни кучета на възраст над 10 години). В същото време устата на кучето (особено от слюнката) мирише мощно на урина;

- Хормонален срив, дисфункция на щитовидната жлеза и панкреаса, захарен диабет. Можете да подозирате съществуването на тези болести по характерната миризма на ацетон от устата;

- Чернодробно заболяване (цироза), което се характеризира с гниеща или трупна миризма от устата. Подобен признак демонстрира, че чернодробните тъкани умират и гният;

- Паразити. Силната хелминтна инвазия, като предписание, е съпроводена от неприятна миризма от устата, защото паразитите, влизащи в червата, безусловно го запушват, като храната не се усвоява, а стартира да гние.

- Инфекции на горните дихателни пътища. Основните признаци са кашлица, хрема, треска;

- Алергични реакции. Това заболяване има обширни признаци и е съпроводено от кожни лезии, сърбеж;

- Наранявания на венците, устната лигавица, които могат да допринесат за инфекции и възпаления;

- Има случаи, когато неприятната миризма въобще не излиза от устата. Причината може да е задръстване на парааналните жлези.

Ако няма заболяване кучето

 Кучешки дъвкалки

Не постоянно халитозата при възрастно животно демонстрира, че то е развило някакво заболяване. Доказано е, че представители на дребни породи като териер, дребен пудел, са изложени на риск. Този проблем обаче може да бъде избегнат с вярна грижа за устната празнина на домашния любим.

В допълнение, гниеща миризма от устата може да участва при кучета, които имат навика да ядат открита мърша, нормално това се отнася за представители на ловни породи.

Неприятната миризма може да бъде породена от погрешно хранене, по-специално хранене с обогатени с протеини храни или меки консерви, които затрудняват естественото разчистване на зъбите, само че основават удобна среда за напредък на патогенни бактерии. Така по зъбите се образува плака. Докато е още мека, е изцяло допустимо притежателят да я почисти самичък у дома, само че когато се втвърди, не може да се мине без помощта на експерт.

Може да предизвика неприятна миризма и вода с високо наличие на хлор. В този случай домашният любим ще покаже признаци на дисбактериоза.

Ако кучето има неприятен мирис, най-честата причина, която не е болест, е неприятната джука хигиена. Не е задоволително кучето да гризе единствено кости и твърди играчки. То би трябвало да има специфична паста и четка, която ще помогне освен за ободряване на устната празнина, само че и ще сътвори отбрана против болести на зъбите и венците.

Как да се отървете от миризливата кучешка уста

Само след разглеждане на факторите, които могат да причинят халитоза при куче, и определяне на повода, която я е предизвикала, се предписва уместно лекуване за домашния любим.

При съществуване на плака е желателно да се дефинира вярното хранене и да се вкарат твърди храни (моркови, ябълки, дребни кости) в диетата. Това ви разрешава да почистите устната празнина от меки формирания, израстъци, плака и останки от храна. Утвърден способ е прибавянето на доматен сок или омекнал домат към храната. След две седмици омекотената плака може да се в профил с елементарен памучен тампон. Ако зъбният камък не може да се в профил вкъщи, той се отстранява с ултразвук във ветеринарна клиника. Ако емайлът е развален, зъбите се покриват със специфичен гел или се запечатват.

За възобновяване на нарушената микрофлора се предлага курс с пробиотици. При съществуване на глисти е показано лекуване с противопаразитни средства.

Най-простите превантивни ограничения ще оказват помощ да се избегне гнилостната миризма:

- Миене на зъбите (поне един път седмично) с антибактериална паста;

- Въвеждане в диетата на твърдите храни;

- Редовен обзор на зъбите и устата, разчистване на плака вкъщи или в клиниката;

- Използването на специфични лакомства със сурова кожа и ензими, които оказват помощ за омекотяване на плаката върху зъбите;

- Използването на гумени играчки за дъвчене;

- И, несъмнено, от диетата е належащо да се отстранен сладки, нишестени, мазни храни.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР