Сафрид и чернокоп продължават да пълнят мрежите на рибари –

...
Сафрид и чернокоп продължават да пълнят мрежите на рибари –
Коментари Харесай

Морето още дава чернокоп и сафрид

Сафрид и чернокоп не престават да пълнят мрежите на риболовци – както по Северното, по този начин и по Южното Черноморие. Логично и прясната риба е мечтан посетител на трапезата, а както знаем – Варна има съществени обичаи в този вид кулинария.

Медийна група „ Черно море “ към този момент заяви, че паламудът (на цена сред 6 и 8 лева.) към този момент е вносен, тъй като мигрира в по-топлите морета. Матрапази обаче оферират замразен (над 8 лева./кг) и веян – към 12 левчета килото. Но през късното лято и ранната есен си отядохме на хубави паламуди.

Като стана въпрос за риболовци, още има и зарган. Е, не в количествата на сафрида и чернокопа, само че сходната на змиорка риба също е вкусна. Ако се подготви вярно.

Писахме, че чернокопът е шлагер в последните седмици. Приготвен на скара мъчно намира конкуренция, само че и маринован също „ върви “ добре. Цената му варира в много необятни граници – от 5 до близо 12 лева за кг.

Докато излиза, сафрид се търси. Някои го купуват за пържене, само че е добре да се употребява и маринован. Правилно консервиран може да ни радва цяла зима.

Попчетата (познати и като кая) излизат целогодишно, само че в променливи количества. По същата скица се лови и цацата, която е хем евтина (когато я има), хем вкусна – опържена в тиган или „ на метла “.

Да не забравяме, остават малко дни до Никулден. Празникът се свързва с подготвяне на шаран. Сладководната риба държи цена от 5 – 6 лева./кг. Да нарастне най-много с лев към 6 декември, вещаят матрапази. Мнозина се канят да купят шарани ден – два преди Никулден и да не рискуват с цената.

Борис Проданов
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР