Съединените щати започват международна операция за защита на корабоплаването в

...
Съединените щати започват международна операция за защита на корабоплаването в
Коментари Харесай

САЩ и още 9 страни ще защитават корабоплаването в Червено море

Съединените щати стартират интернационална интервенция за отбрана на корабоплаването в Червено море, съобщи Ройтерс.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин разгласи новината по време на посещаване в Бахрейн на фона на зачестилите набези против кораби по този невралгичен за международната търговия воден път от страна както на обвързваните с Иран йеменски бунтовници хуси, по този начин и на сомалийски пирати.

Малката островна страна в Персийския залив е база на Пети американски флот, който дава отговор за Близкия изток.

В интервенцията ще се включат 10 страни - Съединените щати, Англия, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, заяви Остин. Той изясни, че някои от страни ще организират взаимни патрули в южната част на Червено море и в Аденския залив, а други ще оказват помощ с разследваща информация.

" Това е интернационално предизвикателство, което изисква групови дейности. Затова през днешния ден разгласявам началото на интервенция " Пазител на просперитета " - значима нова многонационална самодейност за сигурност ", сподели шефът на Пентагона в изказване, оповестено малко след среднощ.

Атаките от страна на хусите през последните седмици нарушиха корабоплаването в Червено море, през което минава една десета от интернационалната търговия. Редица компании стопираха своите кораби да минават по този маршрут от съображения за сигурност.

Поредната компания, подхванала защитната мярка, е американският производител на изкуствени торове " Моузеик " (Mosaic). Компанията заяви нощес, представена от Ройтерс, че няколко кораба, пътуващи за Съединените щати, няма да преминат през Червено море и по-късно - през Суецкия канал, а ще заобиколят около нос Добра вяра.

Новата задача ще бъде координирана от към този момент съществуващата Комбинирана оперативна група 153, която беше основана през април предходната година за възстановяване на сигурността на корабоплаването в Червено море, протока Баб ел Мандеб и Аденския залив, отбелязва Асошиейтед прес. В групата членуват общо 39 страни, като сега се работи, с цел да бъде несъмнено кои от тях ще се включат в интервенция " Пазител на просперитета ".

Междувременно три ескадрени миноносеца от военноморските сили Съединени американски щати плават всеки ден в протока Баб ел Мандеб, с цел да оказват помощ за попречване на офанзиви от страна на хусите или за реагиране на възможни набези.

Новата интервенция бе оповестена, откакто три товарни кораба бяха изумени с ракети от свързаната с Иран формация на 3 декември, показва АП.

До този миг Съединените щати не са дали отговор на офанзивите, осъществени от хусите. Лойд Остин не отговори на въпрос за какво. Вчера йеменската формация пое отговорност за набези с дронове против два товарни кораба.

Хусите на няколко пъти пуснаха дронове и изстреляха ракети по Израел, който се намира на близо 2 хиляди километра от Йемен, след началото на войната му против " Хамас ". Конфликтът избухна с офанзивата на палестинското ислямистко придвижване против еврейската страна на 7 октомври.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР