Съединените щати, заедно със съюзниците си в НАТО, започнаха изтеглянето

...
Съединените щати, заедно със съюзниците си в НАТО, започнаха изтеглянето
Коментари Харесай

Американците бягат от Афганистан, изоставяйки оръжия и оборудване

Съединените щати, дружно със съдружниците си в НАТО, започнаха изтеглянето на личен състав от базите си в Афганистан, което би трябвало да завърши до 11 септември. Генерал Скот Милър, командващ американския контингент, разгласи това на конференция в Кабул. За Русия това значи нова евентуална опасност от юг, написа изданието svpressa.ru.
Напускайки Афганистан, западните военни " ще предадат всички свои бази на силите на Афганистан " - даде обещание генералът. По-рано настояването Съединени американски щати да оставят оръжия и съоръжение беше декларирано от представителя на Министерството на защитата на Афганистан Фавад Аман. За приемането на оръжия от управляващите на страната е основана специфична комисия.
Вашингтон има подозрения по отношение на способността на Кабул да резервира властта в страната. Генерал Франк Макензи, началник на Централното командване на Съединени американски щати, сподели, че сега има „ внимателен баланс “ сред талибаните и държавното управление на Афганистан, като 50 хиляди талибани към този момент управляват повече афганистанска територия, в сравнение с преди 10 години.
 Изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан – късмет за усилване въздействието на Русия Изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан – късмет за усилване въздействието на Русия
Извеждането на американските войски от Афганистан дава опция районните играчи да укрепят своите позиции в разрушената от...
По-рано талибаните, недоволни от времето на изтеглянето, дадоха обещание да възобновят офанзивите против задгранични бойци в Афганистан. Опасявайки се от нахлуване, американците покачиха сигурността на своя контингент: те пренасочиха към района от летище в Катар два бомбардировача B-52 и акостираха нуклеарния самолетоносач Dwight Eisenhower наоколо.
Резултатите от американската окупация на Афганистан бяха сериозно оценени в Русия. Според съветски дипломати, милиардите долари, отпуснати за образование на афганистанските сили за сигурност, са " потънали в пясъка ". „ Признаването на обстоятелството, че афганистанските проблеми нямат военно решение, пристигна при американците единствено след десетилетие на безславна акция “ – споделиха те.
Емоциите на Москва са разбираеми. Сега талибаните, без да бъдат възпрепятствани от американците, могат да се трансфорат в най-голямата военна мощ в Афганистан и по този метод да застрашат сигурността на съветските съдружници в Централна Азия. Имайки проблеми в Украйна, Беларус и към Карабах, Русия въобще не би желала да получи още една гореща точка в Азия.
Освен това Русия има няколко стратегически значими уреди в района, като да вземем за пример суперсекретния оптоелектронен комплекс „ Окно ” в планината Памир, който се експлоатира в полза на въздушнокосмическите сили. Наистина ли ще бъде разграбен от талибаните? Ще успее ли при нужда да я отбрани дислоцираната в Таджикистан 201-ва военна база?
За това по какъв начин ще се промени съотношението на силите в Афганистан след отдръпването на американците и какво това заплашва Русия, svpressa.ru взела мнението на специалиста по Централна Азия Андрей Казанцев.
 Германия възнамерява евакуиране на войските от Афганистан от 4 юли Германия възнамерява евакуиране на войските от Афганистан от 4 юли
Германското министерство на защитата съобщи, че възнамерява да изтегли войските си от Афганистан при започване на юли, откакто Съединени американски щати оповестиха п...
Правителството на Афганистан, без непрекъснато мощно попълване от външни запаси, декларирал Казанцев, е обречено. Има доста съществени различия сред пущуните и таджиките. Всъщност това било явно и при последните президентски избори, на които се състезаваха настоящият президент Ашраф Гани (пащун) и министър председателят Абдула Абдула (таджик). Тогава в продължение на доста дълго време те не можеха да решат кой от тях е спечелил и стана нужна помирителна американска интервенция.
Тази история доста наподобява на случилото се по руско време. Тогава също имаше спор сред две фракции на Народната демократична партия на Афганистан (НДПА): таджикския „ Парчам ” и пащунския „ Халк ”. Идеологическите разлики сред тях бяха незначителни. Съветските специфични елементи убиха Хафизула Амин, водача на халкистите, и по този метод Москва сложи на власт таджикския водач Бабрак Кармал. И когато руските войски напуснаха, още веднъж настъпи разединение по същата линия. Първо породи борба сред муджахедините от пущуните и националните малцинства, водени от таджиките, които се назоваха Северния алианс, а по-късно пристигнаха талибаните.
И в този момент може да възникне същата обстановка. Много афганистански малцинства се притесняват, че пущуните в държавното управление скрито ще се договорят с пущуните измежду талибаните. И тогава те ще пресъздадат Северния алианс. Ще стане като през 90-те години, след напускането на руските войски. Тогава част от съветското оръжие попадна измежду муджахедините, а по-късно отиде при талибаните. Същото може да се случи и с американските оръжия. Има такава опасност. Това значи, че всички прилежащи страни на Афганистан ще би трябвало да оказват помощ на държавното управление си да избегне това. Джо Байдън също приказва за това, когато разгласи, че ще се обърне към Русия, Пакистан и други страни за помощ по афганистанския въпрос.
По същия проблем президентът Путин приказва доста пъти. Той изясни, че поддържа влизането на американски войски в Афганистан и им оказва помощ. Русия се съгласи с разполагането на американски военни бази в Централна Азия, американският боен пренос през съветска територия беше позволен - персонално Путин пътува до Уляновск и изясни за какво е нужен американският контингент в Афганистан. Това имаше избрани дефекти, само че разреши на Русия да спести сили и запаси в битката против интернационалния екстремизъм, тероризма и трафика на опиати. На първо място, против тероризма, защото американците не са се борили доста с търговията на опиати.
Svpressa.ru задава въпрос на Андрей Казанцев дали талибаните ще се изкачат „ на север ”, рискувайки да влязат в зъбите на Русия, или ще останат национални в своето генезисно придвижване и няма да търсят териториално разширение отвън границите на Афганистан.
 Шефът на Пентагона се разгласи срещу изтеглянето на военния контингент от Афганистан Шефът на Пентагона се разгласи срещу изтеглянето на военния контингент от Афганистан
Американският министър на защитата Лойд Остин се опълчи на изтеглянето на американските войски от Афганистан, което президента...
Спорен Казанцев, отговорът е противоречив. Всъщност талибаните са пущунски националисти. Проблемът обаче е, че те са тясно свързани с Ал Кайда. Талибаните подкрепяха терористични придвижвания, както в Кавказ, по този начин и в Централна Азия, заради което Русия, още преди американските войски да влязат в Афганистан, обмисляше опцията за бомбардиране на талибаните, само че заради тясната им връзката им с Ал Кайда не се знаеше какво може да се случи.
Сега бунтовниците споделят, че задачата им е да освободят Афганистан от чужденците. Добре, ще го освободят - в този момент американците ще си тръгнат. Следващата цел е да се построи Ислямска страна. Всъщност те желаят пущунска страна, а това незабавно значи спор сред талибаните и северните национални малцинства, които незабавно ще се извърнат за помощ към Русия.
И най-важното, през последните години се появиха талибани и в ИД. Ако в районите на Афганистан, граничещи с Пакистан, имаше борба сред талибаните и ИД по стопански аргументи - кой ще взема приходите от опиати, то в северната част на Афганистан имаше взаимоотношение сред групи, свързани с ИД и талибаните. Включително за опасност от постсъветските страни. Например Катар трансферира там пари, желаейки да дестабилизира обстановката и да наруши построяването на газопровода TAPI и да отстрани съперниците на своя полутечен газ.
В края на изявлението Svpressa.ru пита специалиста Андрей Казанцев какви са резултатите от 20-годишната американска инвазия в Афганистан. Той е безапелационен, че Русия е за регионализиране на афганистанската обстановка. Тъй като дълго време беше ясно, че американците скоро ще изоставен, има смисъл огромните прилежащи страни (Русия, Китай, Индия, Пакистан, Иран) с избрани ползи в района, да основат някаква форма на помощ за Афганистан, за стабилизиране на обстановката там.
Превод със съкращения: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР