Съединените щати заедно с някои държави от Близкия изток засилват

...
Съединените щати заедно с някои държави от Близкия изток засилват
Коментари Харесай

САЩ и страните от Персийския залив са насочени към „таен“ инвестиционен портфейл на Хамас на стойност до 1 милиард долара

Съединените щати дружно с някои страни от Близкия изток ускоряват напъните си да се насочат към „ скришен “ капиталов портфейл на Хамас, за който държавни чиновници считат, че коства до 1 милиард $.

За да се насочи към капиталовия портфейл на Хамас, американски чиновник сподели във вторник, че Министерството на финансите работи с членовете на Съвета за съдействие в Персийския залив: Саудитска Арабия, Катар, Кувейт, Оман, Бахрейн и Обединените арабски емирства.

След терористичните офанзиви на Хамас против Израел, американски и саудитски чиновници свикаха изключителна среща във вторник в Рияд на Центъра за ориентиране към финансиране на тероризма, който включва Съединените щати и страните от Персийския залив. Първоначално срещата трябваше да се състои през ноември.

Американският чиновник сподели, че е имало удвояване на напъните след офанзивата на Хамас против Израел на 7 октомври за потребление на TFTC, който беше основан през 2017 година, за гонене на Хамас, Хизбула и други групировки, свързани с Иран, в това число посредством шерване на подобаваща, навременна и използвана информация.

Миналата седмица Министерството на финансите наложи наказания на лица, които съгласно публични лица ръководят активи в „ скришен “ капиталов портфейл на Хамас, евентуално оценен на сред 400 милиона и 1 милиард $, съгласно американски чиновник. Служителят добави, че портфолиото генерира обилни доходи за Хамас.

 Палестинските бойци от бригадите ал-Касам, въоръженото крило на придвижването Хамас, вземат участие във боен церемониал за отбелязване на годишнината от войната с Израел през 2014 година, покрай границата в централната линия Газа на 19 юли 2023 година Палестински бойци от бригадите ал-Касам, въоръженото крило на придвижването Хамас, вземат участие във боен церемониал за отбелязване на годишнината от войната с Израел през 2014 година, покрай границата в централната линия Газа на 19 юли 2023 година Махмуд Хамс/AFP/Getty Images

Министерството на финансите съобщи, че световното портфолио от вложения включва компании, работещи „ под прикритието на легален бизнес “ в Судан, Алжир, Турция, Обединените арабски емирства и други народи.

„ Не можем да толерираме свят, в който Хамас и други терористични организации, набиращи средства, живеят и работят безнаказано, злоупотребявайки с финансовата система, с цел да поддържат своя гнет. “ Брайън Нелсън, заместник-секретар на Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване, сподели по време на квалифицираните забележки на изключителната среща на TFTC.

Хамас Въоръженото крило на Хамас, бригадите Из ад-Дин ал-Касам, унищожават танк на израелските сили покрай град Газа, Газа на 07 октомври. Хани Алшаер/Анадолска агенция/Гети изображения

Нелсън прикани страните от Персийския залив да споделят повече информация за частите от финансовата екосистема на Хамас, които са „ уязвими за спиране “ и прикани страните членки да подхващат дейности.

„ От наша позиция недействието против Хамас и неговия тероризъм е неприятна услуга за палестинския народ “, сподели Нелсън. „ От финансова позиция можем ясно да забележим, че Хамас изостря икономическите усложнения в продължение на десетилетия в линията Газа, като отклонява филантропична помощ в поддръжка на своята акция на гнет, и би трябвало обществено да осъдим тези дейности. “

В друга стъпка, ориентирана към спиране на финансирането на Хамас, заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо възнамерява да пътува до Европа в петък, заяви Министерството на финансите.

Адейемо възнамерява да работи с сътрудници в Европа, с цел да „ откаже на Хамас и други терористични организации опцията да набират и употребяват средства “.

Миналата седмица Мрежата за битка с финансовите закононарушения на Министерството на финансите изложи нови правила, ориентирани към способността на Хамас и други терористични групи да употребяват криптовалути за набиране на средства. FinCEN предложи определянето на „ смесители “ на задгранични криптовалути – платформи, които вършат цифровите средства по-трудни за следене – като пране на пари и опасности за националната сигурност.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР