Съединените щати водят преговори с Иран, за да начертаят стъпки,

...
Съединените щати водят преговори с Иран, за да начертаят стъпки,
Коментари Харесай

САЩ и Иран подновиха разговорите за ядрената сделка

Съединените щати водят договаряния с Иран, с цел да начертаят стъпки, които биха могли да лимитират иранската нуклеарна стратегия, да освободят някои арестувани жители на Съединени американски щати и да размразят някои ирански активи в чужбина. Това съобщи организация Ройтерс.

Тези стъпки ще бъдат показани по-скоро като „ съгласие “, в сравнение с като съглашение, изискващо преразглеждане от Конгреса на Съединени американски щати, където мнозина се опълчват на даването на облаги на Иран заради военната му помощ за Русия, вътрешните му репресии и поддръжката му за подставени лица, които са атакували ползите на Съединени американски щати в район.

След като не съумя да съживи нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година, Вашингтон се надява да възвърне някои ограничавания на Иран, с цел да му попречи да сътвори нуклеарно оръжие, което може да заплаши Израел и да провокира районна конкуренция във въоръжаването. Техеран твърди, че няма упоритост да създава нуклеарно оръжие.

Американски и европейски чиновници търсят способи да лимитират нуклеарните старания на Техеран след неуспеха на непреките договаряния сред Съединени американски щати и Иран. Желанието за възобновяване на полемиките илюстрира възходящото възприятие за неотложност в западните столици по отношение на програмата на Иран.

Правителството на Съединени американски щати отхвърли изказванията, че се стреми към краткотрайна договорка. Говорителят на Държавния департамент Мат Милър уточни, че че Вашингтон желае Техеран да понижи напрежението и да ограничи нуклеарната си стратегия, да приключи поддръжката за районни прокси групи, които правят офанзиви, да спре поддръжката за войната на Русия против Украйна и да освободи арестуваните жители на Съединени американски щати.

Позицията на Иран е, че и двете страни желаят да предотвратят по-нататъшна ескалация. Следващите стъпки могат да включват отвод от наказания на Съединени американски щати за Иран за експорт на нефт в подмяна на преустановяване на 60% обогатяване на уран и по-голямо съдействие на Иран с нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР