Съединените щати, Великобритания и Норвегия осъдиха днес ескалиращото насилие и

...
Съединените щати, Великобритания и Норвегия осъдиха днес ескалиращото насилие и
Коментари Харесай

САЩ, Великобритания и Норвегия осъдиха ескалиращото насилие в Судан

Съединените щати, Англия и Норвегия осъдиха през днешния ден ескалиращото принуждение и нарушаванията на човешките права в Судан, . Това стана ясно от общо изказване на трите страни, оповестява " Ройтерс ".

Причината са офанзивите от суданските Сили за бърза поддръжка (RSF), паравоенна мощ, формирана най-вече от арабски групи и съюзнически арабски милиции, известни като Джанджавид, в Дарфур.

" Те включват - съгласно достоверни отчети - всеобщи убийства, в това число етническо ориентиране към неарабски и други общности, убийства на обичайни водачи, несправедливи арестувания и възпрепятстване на филантропична помощ ", гласи изказването. Имаше също по този начин угриженост по отношение на известията за цивилни, които са били нападнати в Джебел Аулия, на река Бели Нил.
 20 починали при удари на пазар в Судан
20 починали при удари на пазар в Судан

Повече от 10 000 души са били убити за 7 месеца сражения

сред суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка след седмици на възходящо напрежение сред двете страни поради проект за консолидиране на силите като част от прехода от военно ръководство към гражданска народна власт.

Съединените щати, Англия и Норвегия, приканиха за преустановяване на боевете и приканиха двете страни за деескалация . " И двете страни би трябвало да понижат напрежението и да се включат в смислени полемики, които да доведат до преустановяване на огъня и безконтролен филантропичен достъп ", споделиха те.

Военните триумфи на RSF в западните и южните елементи на страната преодоляха месеците на застой във войната им със суданската войска. Това провокира спекулации, че Судан може да претърпи ново разделяне, 12 години след загубата на Южен Судан.

За това страната изиска от Организация на обединените нации в четвъртък да приключи политическата си задача там , като съобщи, че помощите за преходното държавно управление на Судан е разочароващо.
 Организация на обединените нации чака 1,8 милиона души да изоставен Судан до края на годината
Организация на обединените нации чака 1,8 милиона души да изоставен Судан до края на годината

От организацията приканиха за 1 милиард $ за оказване на помощ на избягалите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР