Съединените щати вече не смятат израелските селища на Западния бряг

...
Съединените щати вече не смятат израелските селища на Западния бряг
Коментари Харесай

Вашингтон: Израелските селища на Западния бряг не са незаконни

Съединените щати към този момент не считат израелските селища на Западния бряг за противозаконни, това разгласи държавният секретар на страната - Майк Помпео.


Той съобщи, че политиката на Вашингтон по тематиката през последните години е била непоследователна. Помпео обаче акцентира, че Съединените щати няма да показват мироглед за законовия статут на което и да е населено място, тъй като това е работа на израелския съд. В изявлението си държавният секретар сподели още, Вашингтон не слага под въпрос статута на Западния бряг. Израел приветства заявката, до момента в който Палестина остро го осъди.

Международната общественост също разкритикува решението. Върховния представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи, че Брюксел продължава да счита израелската заселническа активност за противозаконна.
Майк Помпео, държавен секретар на Съединени американски щати: Установяването на израелски селища на Западния бряг не е в нарушаване на интернационалното право.Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Народе на Израел, това е исторически ден и още едно огромно достижение за нашата политика. След като президентът Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, призна нашия суверенитет на Голанските възвишения, в този момент американската администрация постави завършек на лъжата, че селищата са противозаконни.Саеб Ерекат, основен договарящ от страна на Палестина: Израелските колониални селища в окупираната Палестинска територия, в това число Западен Йерусалим, освен са противозаконни, по силата на интернационалното право, само че съставляват и военни закононарушения, и изказването на господин Помпео, би трябвало да бъде изцяло отхвърлено и жигосано.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР