Съединените щати увеличиха покупките си на уран от Русия до

...
Съединените щати увеличиха покупките си на уран от Русия до
Коментари Харесай

САЩ увеличиха над два пъти закупуването на уран от Русия

Съединените щати усилиха покупките си на уран от Русия до най-високото си равнище от 2005 година. Това оповестява РИА Новости, базирайки се на данни на американската статистическа работа.

През първите шест месеца на 2023 година доставките са се нараснали от 188 на 416 тона. Това е 2,2 пъти повече от същия интервал на 2022 г.и най-високото равнище от 2005 година насам, написа gazeta.ru.

Съединени американски щати са платили 696,5 милиона $ за доставките, което е връх от 2002 година насам. През годината доставките в парично изражение се усилиха 2,5 пъти, а делът на Русия в пазара на нуклеарно гориво за Съединени американски щати се усили от 13 на 32 %.
 От кои страни Съединени американски щати купуват уран за своите АЕЦ
От кои страни Съединени американски щати купуват уран за своите АЕЦ

95% от потребления уран е от импорт

Русия не е единствената, която усилва доставките на уран за американски клиенти. В тройката на водещите вносители влизат Англия, която е доставила гориво за 383,1 милиона $ (почти 18% от пазара) и Франция с резултат от 319 милиона $ (15%).

Неотдавна Алексей Лихачов, общоприет шеф на нуклеарната държавна корпорация Росатом, по време на среща с съветския президент Владимир Путин заяви, че компанията е придобила урановото находище Буденовское в Казахстан, което й разрешава да стане втората по величина на запасите в света.

Световните цени на нуклеарното гориво започнаха да порастват след въоръжения прелом в Нигер и отхвърли на военното управление на страната да доставя уран на Франция, отбелязва lenta.ru.
 Узбекистан счита да утрои производството на уран
Страна водач при доставките на уран в света счита да утрои производството му

Страната е от главните снабдители за американските АЕЦ

В същото време по-рано представителят на Европейската комисия Адалбер Янц сподели, че спорът в Нигер няма да сътвори проблеми с доставките на уран за европейските страни " нито в близко бъдеще, нито в дълготраен проект " заради задоволително ресурси и мощна конкуренция на пазара.

За една седмица кг радиоактивен метал нарастна от $56,15 на $56,25. Според представители на пазара лекото покачване се дължи на продължаващия рандеман на този радиоактивен метал в Нигер - седмата по величина страна производител в света, както и на продажба по дълготрайни контракти с закрепена цена. Анализаторите считат, че цената на урана може да се увеличи през идващите седмици, " като се има поради общият " стеснен " баланс сред търсене и предложение " на пазара.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР