Съединените щати свързват възможна промяна във външната политика на Турция

...
Съединените щати свързват възможна промяна във външната политика на Турция
Коментари Харесай

Лавров за резултатите от изборите в Турция: Питайте американците

Съединените щати свързват допустима смяна във външната политика на Турция с елиминирането на Реджеп Тайип Ердоган на идните избори, като считат, съгласно турското издание на Haber7, „ да го заменят с втори Зеленски “. Москва е подготвена да подложи рамо на Анкара.

Руският външен министър Сергей Лавров беше на работно посещаване в Анкара, където организира диалози с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу и бе признат от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в президентския замък в Аксарай (Белия дворец). Турската страна оказва такава чест единствено на най-важните и уважавани посетители.

Разбира се, това надалеч не беше първото посещаване на Лавров на турското крайбрежие, в случай че имаме поради бързото многопрофилно развиване на съдействието и взаимоотношението сред двете страни. За финален път той посети тук през юни 2022 година Но настоящето посещаване съдържа значима автентичност.

Факт е, че преди ден формалният представител на президента на Турция Ибрахим Калин посети Москва със специфична задача и беше признат от съветския президент Владимир Путин. Според турския вестник Hürriyet пратеникът е предал особено писмо от Ердоган, чието наличие не се разкрива.

В тълкуването на изданието „ известието съдържа някакъв нов сюжет за разрешаване на украинската рецесия и самодейността на Анкара за основаване на нова интернационална архитектура за сигурност “.

Турската държавна организация Anadolu, цитирайки Калин, показва, че " Анкара не счита контактите с съветската или украинската страна за задоволителни за уреждането на Украйна и предлага да се сътвори по-широка съответна основа за договаряния за реализиране на мир ".

В коментара на ТАСС по този въпрос обаче се слагат други акценти. Калин в Москва разиска такива въпроси като опцията за персонално присъединяване на Путин в идната гала по доставка на гориво за АЕЦ " Аккую ", проблемите на двустранните връзки и, несъмнено, Украйна. В същото време Калин уточни, че е изпратено обръщение до Ердоган от съветския водач.

В този подтекст турската преса показа визитата на Лавров в Анкара като продължение на почналия в Москва разговор сред Путин и Калин. Всички чакаха някакви „ сензационни изказвания “.

Неслучайно на заключителната конференция на външните министри на Турция и Русия в Анкара дойдоха доста задгранични публицисти, в това число от Истанбул, които засипаха Лавров с въпроси, свързани главно с руско-украинския спор.



Министрите на външните работи на Русия и Турция - Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу на конференция в Анкара. Пресслужба на Министерство на външните работи на РФ, РИА Новости

Но те не чуха нищо ново.

" Нашите турски сътрудници схващат произхода на протичащото се ", сподели Лавров.

- " Това е разрушителната линия на Запада, водена от Вашингтон, поставената от тях задача да нанесе стратегическо проваляне на Русия на бойното поле ", съобщи той.

" Те се пробват, както се споделя в този момент, да „ анулират страна “, която желае да организира политиката си в сходство с интернационалните правила. Те не крият, че след провалянето на Русия на ред идва Китай и всяка страна, която ще се задоволи със личните си ползи, а не с ползите на Съединени американски щати и други западни страни ", изясни съветският министър.

" Многократно сме казвали, че не отхвърляме договаряния. Но те могат да вземат поради единствено ползите на Русия, които ние излагаме от доста години в разговор с нашите западни сътрудници ", сподели Лавров.

" На фона на ежедневните изказвания от Киев, Вашингтон и Брюксел, че войната не може да бъде спряна, и на фона на спорни постулати и апели Русия да спре войната и да седне на масата за договаряния, това е безскрупулно ", добави той.

Освен в Украйна, има процеси и по пътя на мирното споразумяване в Сирия, към което в навечерието на изборите на 14 май интензивно се стреми на първо място Турция.

В тази връзка Чавушоглу сподели, че се организира в детайли разискване на дневния ред на договарянията във формат на среща на външните министри на Русия, Турция, Иран и Сирия, която би трябвало да се организира " в близко бъдеще ". Би било желателно Турция да организира такива договаряния преди изборите.

Що се отнася до други тематики, договорката за зърното, обстановката в Близкия изток, Закавказието, стана ясно, че позициите на Москва и Анкара по множеството от тях са най-малко сходни, в случай че не и идентични.

По-специално във връзка с договорката за зърно, Чавушоглу призна, че съветските претенции в подтекста на споразуменията не се извършват.

Според него „ поддържаме напъните на Организация на обединените нации и ние самите водим такива договаряния за унищожаване на съществуващите спънки пред съветските храни в подтекста на договорката и признаваме легитимността на настояванията на Русия за унищожаване на тези ограничавания “.

На собствен ред Лавров уточни, че „ Русия ще работи отвън рамките на зърнената договорка, в случай че западните страни не проявят конструктивност, има благоприятни условия да се направи това с Турция и Катар “.



Украински зърнен съд около Истанбул. (c) Onur Dogman / Global Look Press

Като цяло, по всички признаци, Москва и Анкара не престават да развиват „ стратегическа дълбочина “ в връзките си, предопределена за дълготрайна историческа вероятност.

За осъществяване на тази концепция страните уголемяват своите дипломатически принадлежности, както и платформи за двустранно и интернационално съдействие. В някои области съдействието към този момент е достигнало стратегическо равнище.

В същото време продължава да се вижда по този начин нареченият индивидуален фактор, персоналното взаимоотношение, учредено на възходящото политическо доверие сред Путин и Ердоган.

Неслучайно Вашингтон свързва възможна смяна във външната политика на Турция с отстраняването на Ердоган на идните избори, като желае, съгласно турското издание на Haber7, „ да го размени с втори Зеленски “.

А Русия не крие, че счита Турция за „ свободна демократична страна “, приканва избрани външни сили да не се намесват във вътрешните й работи и е подготвена да даде рамо на Анкара в тази посока.

Между другото, последният въпрос на конференцията беше заложен непосредствено на Лавров:

„ Кой мислите, че ще завоюва президентските избори в Турция на 14 май? “ Той отговори: „ Да не ме бъркате с някого? Такива въпроси могат да се задават на американците. Именно те споделят високо и ясно кой какъв избор би трябвало да направи. Европейски Съюз прави същото. Ние почитаме законите на суверенните страни. Това е работа на всяка страна, в това число и на такава развита страна като Турция ".

Което е съвсем всичко.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР