Съединените щати ще засилят военното си присъствие в Европа, за

...
Съединените щати ще засилят военното си присъствие в Европа, за
Коментари Харесай

Байдън обяви, че САЩ ще засилят военното си присъствие в цяла Европа

Съединените щати ще " засилят военното си наличие в Европа ", с цел да може НАТО " да реагира на закани, които идват от всички направления и във всички сфери - по суша, въздух и вода ", съобщи през днешния ден американският президент Джо Байдън на срещата на НАТО в Мадрид, съобщи Франс прес.

Лидерите на страните от НАТО сана първата си постоянна среща на върха след началото на съветското настъпление в Украйна в края на февруари. Държавните глави и държавните ръководители на 30-те страни членки ще обсъдят способи за в допълнение оказване на помощ на Киев, без обаче това да докара до директна борба сред Северноатлантическия съюз и Москва. Централна тематика във форума ще бъде присъединението на Швеция и Финландия към алианса, което наподобява все по-възможно след отдръпването на турското несъгласие.

Байдън разгласи, че Съединени американски щати ще засилят военното си наличие и отбранителните си качества в Испания, Полша, Румъния, балтийските страни, Обединеното кралство, Германия и Италия.

" Ние сме на срещата " и " потвърждаваме, че НАТО е по-необходима от всеки път ", съобщи американският президент дружно с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг. Той напомни, че Съединени американски щати към този момент са разположили тази година 20 000 спомагателни бойци в Европа, с цел да подсилят линиите в отговор на нападателните начинания на Русия.

Освен това Байдън удостовери, че Вашингтон ще усили от четири на шест броя на своите ескадрени миноносци в испанската военноморска база Рота и ще сътвори в Полша " непрекъснат щаб на 5-ти американски армейски корпус ".

" Ще поддържаме спомагателна бригада " от общо 5000 души, която ще бъде основана в Румъния, добави Байдън. Освен това ще бъдат ситуирани спомагателни сили в балтийските страни.

" Ще изпратим две спомагателни ескадрили " бойни самолети Ф-35 във Англия и " ще разположим спомагателни качества за противовъздушна защита " в Германия и Италия, посочи президентът в малко изказване за медиите.

Руският президент Владимир Путин " искаше финландизация на Европа ", смяна на страните членки на Алианса към по-неутрална позиция, сходна на тази, която исторически заемаха скандинавските страни. Вместо това обаче той реализира " натовизация на Европа ", акцентира Байдън.

Лидерите на страните членки на НАТО ще вземат през днешния ден историческото решение да поканят Швеция и Финландия да се причислят към алианса. Това съобщи през днешния ден генералният секретар Йенс Столтенберг при идването си на срещата на върха в Мадрид.

Това ще бъде историческа среща на върха, която ще трансформира НАТО, сподели Столтенберг пред публицисти. На нея ще бъде призната нова стратегическа идея и ще бъде взето решение за най-голямото преустрояване на груповата защита след Студената война, сподели Столтенберг.

Той добави, че държавните глави и държавните ръководители на 30-те страни членки ще изразят поддръжката си за Украйна и ще одобряват обстоен пакет от ограничения за подкрепяне на Киев във войната с Москва.

Увеличаване на силите за бързо реагиране

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в понеделник новината, че на форума, който ще продължи и на следващия ден, алиансът ще вземе решение за увеличение на числеността на силите си за бързо реагиране съвсем осемкратно от сегашните 40 000 до 300 000 военни.

" Мисля, че съдружниците ще заявят ясно в Мадрид, че считат Русия за най-голямата и най-директна опасност за нашата сигурност “, съобщи норвежецът, до момента в който представяше на конференция провокациите, на които водачите на НАТО ще опитат да намерят решение. " Тази среща на върха ще бъде преломен миг и няколко значими решения ще бъдат взети “, добави той.

Увеличаването на числеността на силите за бързо реагиране, в композиция с предстоящи ограничения за в допълнение подсилване на източния фланг, ще бъдат съгласно Столтенберг част от " най-голямото преустрояване на груповата защита и въздържане от Студената война насам “. В региона бяха основани осем тактически бойни групи, основани в България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша, Литва, Латвия и Естония. Някои от тях се чака да бъдат увеличени до нивото на бригади – тактически формирования от 3000 до 5000 души – посочи Столтенберг.

Още военна помощ за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски ще направи видеообръщение към водачите на 30-те страни членки, които се чака да разгласят усилване на поддръжката си за неговата страна. Тя ще се показва по-конкретно в доставки на тежко оръжие. Това е извънредно значимо за новия стадий от войната с Русия, съсредоточила настъплението си в района Донбас, където съгласно специалисти превъзходството в артилерийската огнева мощност ще бъде от решаващо значение за това коя страна ще вземе превъзходство.

Дългосрочната цел по думите на генералния секретар е да се помогне на Киев да размени бойната си техника от руско време с съвременни натовски оръжия. Седемте най-богати демократични страни в света обявиха при започване на тази седмица, че поддръжката им за източноевропейската страна ще продължи „ колкото дълго е належащо “.

Внимание на Китай в нова теория за сигурността

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг чака съдружниците да извърнат внимание на „ директната опасност от Русия “ за алианса в новата теория за сигурността, която се планува да бъде контрактувана на срещата на върха през днешния ден в Мадрид, съобщи ДПА. Но другата значима тематика ще е Китай.

„ Очаквам съдружниците да се съгласят, че Китай насочва или съставлява предизвикателство за нашите полезности, нашите ползи и нашата сигурност “, сподели Столтенберг при идването си за срещата на НАТО тази заран. Той съобщи, че в сегашната Стратегическа идея на алианса от 2010 година „ за Китай не се загатва нито дума “. „ Китай не е съперник, само че ние, несъмнено, би трябвало да вземем поради последствията за нашата сигурност, когато виждаме по какъв начин Китай прави обилни вложения в нов съвременен боен капацитет “, сподели Столтенберг.

Радев: В резултат на съветската експанзия в Украйна НАТО се върна към същинската си задача

Срещата на върха на НАТО стартира в миг на коренно изменена обстановка по сигурността вследствие на съветската експанзия в Украйна и засилена конкуренция сред главните стратегически играчи на интернационалната сцена. Това сподели президентът Румен Радев при идването си на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Той съобщи, че съществена задача на водачите на 30-те страни членки ще бъде да подсигуряват, че войната в Украйна няма да усили своя тримерен обсег. " След десетилетия на фокусиране върху битката с тероризма и укрепването на мира надалеч от нашия район, алиансът се завръща към своята същинска задача да бъде поръчител на суверенитета, сигурността и териториалната целокупност на членовете ", съобщи Радев. " Това значи нараснали упоритости, повече запаси и като национално вложение и като общи разноски за защита ", добави той.

Предстои да се вземат значими решения на политическо равнище за отбранителния капацитет на източния фланг, за капацитета на повишаване на многонационалните бойни групи до равнище на бригади, само че занапред това ще би трябвало да се разисква и на военно ниво, добави той.

Около 10 000 служители на реда охраняват срещата на върха на НАТО в испанската столица Мадрид, в която вземат участие към 40 международни водачи, съобщи Асошиейтед прес.

Улиците към огромния изложбен център ИФЕМА, ситуиран в покрайнините на града, са блокирани от полицейски бусове и бронирани коли. Местните управляващи предложиха на жителите на Мадрид по опция тези дни да работят от у дома и да заобикалят в допълнение усложняване на проблемите с трафика, провокирани от охранителните ограничения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР