Съединените щати ще спазват международното споразумение за ядрената програма на

...
Съединените щати ще спазват международното споразумение за ядрената програма на
Коментари Харесай

САЩ ще спазват споразумението с Иран, но след необходимите промени


Съединените щати ще съблюдават интернационалното съглашение за нуклеарната стратегия на Иран, само че в случай че в него бъдат направени " нужните промени ".

Това излиза наяве от думите на държавния секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън пред американската телевизия " Фокс нюз ". Той приказва в коридорите на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, на която Иран бе една от най-обсъжданите тематики, наред с рецесията със Северна Корея.

Сключеното на 14 юли 2015 година във Виена след повече от едно десетилетие договаряния съглашение сред Техеран и международните сили (САЩ, Англия, Франция, Русия, Китай и Германия) подсигурява мирния темперамент на иранската нуклеарна стратегия, в подмяна на повдигане на наказания. Сделката обаче планува рестриктивните мерки върху някои нуклеарни действия на Иран да отпаднат през 2025 година, напомня Франс прес.

" Нещо, което значи, че към този момент съвсем можем да стартираме противоположното преброяване досега, когато (иранците) ще възстановят своя (военен) нуклеарен потенциал ", разяснява Рекс Тилърсън.

Интервюто му бе предшествано от изявление на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, който прикани от трибуната на Организация на обединените нации съглашението за иранската нуклеарна стратегия да бъде променено или анулирано. Президентът на Иран Хасан Рохани съобщи от своя страна, че в случай че то бъде анулирано, към този момент никой няма да има доверие на Съединени американски щати, а френският му сътрудник Еманюел Макрон дефинира като груба бъркам възможното отменяне на съглашението.

Израел желае непоколебим надзор върху всеки недоверчив обект в Иран

По време на речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации Нетаняху осъди въздействието на Иран, разпростряло се към южната част на Близкия изток, и се зарече да не му разреши да се откри трайно в Сирия.

" От Каспийско море до Средиземно море, от Техеран до Тартус (руската база в Сирия), една иранска завеса се спуска над Близкия изток ", съобщи израелският министър-председател, представен от Франс прес.

По думите му " Израел ще се пази с цялата мощност на нашето оръжие и цялата мощ на нашите убеждения ".

" Ние ще действаме, с цел да не позволим на Иран да сътвори непрекъснати военни бази в Сирия. Израел ще работи, с цел да не разреши на Иран да създава смъртоносно оръжие в Сирия или Ливан, което да употребява против нас ", продължи Нетаняху.

По отношение на интернационалното съглашение за нуклеарната стратегия на Иран, той акцентира, че са нужни промени, които да подсигуряват непоколебим надзор върху всеки недоверчив обект и наказване за всяко нарушаване. При възможна анулация на договорката, Нетаняху акцентира, че това би трябвало да се случи паралелно с обновяване на плътния напън над Техеран и въвеждане на обезсилващи наказания.

Нетаняху не пропусна да благодари на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за поддръжката, която оказва на Израел в Организация на обединените нации, съобщи ДПА. Както е известно, американският държавен глава е измежду най-острите съперници на съглашението с Иран и не пропусна да го подлага на критика и по време на Общото заседание на международната организация.

Според Макрон съглашението е потребно и е безконтролно да не се съблюдава

Френският президент Еманюел Макрон изрично се опълчи на концепцията договорката за нуклеарната стратегия на Иран да бъде анулирана, акцентирайки пред водачите от Организация на обединените нации, че това би било груба неточност.

" Нашият ангажимент към неразпространението ни разреши да получим солидно, устойчиво съглашение, което разрешава да се уверим, че Иран няма да се снабди с нуклеарно оръжие. Да го отхвърлиш през днешния ден, без да предложиш нищо друго, би било груба неточност. Би било безконтролно, в случай че не се съблюдава, тъй като това е потребно съглашение ", съобщи той.

По мотив терзанията на Съединени американски щати и Израел за дейностите на Техеран след 2025 година, френският държавен глава прикани за удължение на съглашението и правене на рамка за иранската ракетна стратегия за интервала по-късно.

Рохани: Ако Съединени американски щати анулират съглашението, ще изгубят доверието на света

Междувременно иранският президент Хасан Рохани разяснява в изявление за американската телевизия Ен Би Си, обещано в Ню Йорк, че в случай че Вашингтон се отдръпна от договорката с Техеран, никой повече няма да има доверие на Съединени американски щати, съобщи Франс прес.

" Ако Съединени американски щати не съблюдават своите задължения и подценен съглашението, това ще се изрази в загуба на доверие на страните към тях ", съобщи Рохани във връзка следващите рецензии на Тръмп против съглашението.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф пък назова изявлението на Тръмп пред делегатите на Общото заседание на Организация на обединените нации " език на злоба, характерен не за 21-и век и за Организация на обединените нации, а за епохата на Средновековието ", прибавя Франс прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР