Съединените щати ще продължат да правят всичко необходимо, за да

...
Съединените щати ще продължат да правят всичко необходимо, за да
Коментари Харесай

САЩ обеща гаранции за руския износ на храни при запазване на зърнената сделка

Съединените щати ще продължат да вършат " всичко належащо " , с цел да подсигуряват, че Русия може свободно да изнася храни , в случай че има обновяване на съглашение, позволяващо безвреден черноморски експорт на украинско зърно, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели в четвъртък.

Миналия месец от юли 2022 година, подписана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, ориентирано към облекчение на световната продоволствена рецесия след нашествието на Русия в Украйна пет месеца по-рано. Украйна и Русия са водещи експортьори на зърно.

" В случай на връщане към съглашението, несъмнено, ние ще продължим да вършим всичко належащо, с цел да подсигуряваме, че всеки може да изнася своите храни и хранителни артикули свободно и безвредно, в това число Русия ", сподели Блинкън пред кореспонденти в Организация на обединените нации.

" Искаме да забележим тази храна на международните пазари. Искаме всички да се възползват от по-ниските цени ", сподели той, откакто ръководи съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на продоволствената неустановеност, породена от спор.

Много страни на срещата показаха отчаяние , че Русия се е отказала от договорката и ги приканиха да я преразгледат.

За да убеди Русия да се съгласи на черноморската договорка, през юли 2022 година беше подписана и друга договорка, съгласно която чиновници на Организация на обединените нации се съгласиха да оказват помощ на Русия да изнеся своите храни и торове за задгранични пазари.

Въпреки че съветският експорт на храни и торове не е обект на западни наказания , наложени след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година, Москва сподели, че рестриктивните мерки върху заплащанията, логистиката и застраховките са попречили доставките.

По време на съвещанието на Съвета за сигурност в четвъртък заместник-посланикът на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски упрекна западните страни в " надменно отвращение " да оказват помощ за осъществяването на съветската част от договорката на Организация на обединените нации с Москва.

Той акцентира, че Русия държи по-голям дял от международния пазар на пшеница от Украйна и е основен експортьор на торове.

" Западните страни би трябвало да се съсредоточат върху това да подсигуряват, че съветското зърно и торове могат да доближат гладко до нуждаещите се страни ", сподели Полянски.

Блинкън сподели пред кореспонденти, че съветският експорт на храни е надвишил равнищата преди нахлуването в Украйна.

" Имайки поради това, до степента, в която е имало някакви проблеми с неща като корабоплаването и застраховането, ние сме подхванали стъпки по време на целия развой на самодейността Black Sea Grant, с цел да работим по тях и да ги адресираме ", сподели той.

Това включваше писане на утешителни писма до банките, " с цел да ги уверим, че е добре да обработваме тези транзакции и че няма да се натъкнат на нашите наказания ", сподели Блинкън.

Американската банка JPMorgan е обработила някои съветски заплащания за експорт на зърно с уверения от Вашингтон.

Организацията на обединените народи твърди, че черноморската договорка е помогнала на всички, тъй като е свалила цените с 23% от рекордно високо равнище през седмиците след нахлуването на Русия в Украйна.

След като Москва се отдръпна от договорката, тя стартира да атакува украинските пристанища и зърнената инфраструктура по Черно море и река Дунав, което докара до скок на международните цени на зърното. Москва сподели, че, в случай че настояванията й за възстановяване на личния й експорт на зърно и торове бъдат изпълнени.

" Ако всички проблеми, които бяха обществено повдигнати от нас... бъдат отстранени, ние ще бъдем подготвени още веднъж да участваме в Черноморската самодейност ", повтори Полянски.

Европейският съюз предизвести разрастващите се страни, че Русия предлага на ниска цена зърно, " с цел да сътвори нови зависимости посредством изостряне на икономическата накърнимост и световната продоволствена неустановеност ", съгласно писмо, забелязано от Ройтерс в сряда.

Руският президент Владимир Путин сподели на африканските водачи предходната седмица, че Русия е подготвена да размени износа на украинско зърно за Африка както на комерсиална основа, по този начин и на база помощ, с цел да извърши това, което съгласно него е сериозната роля на Москва в световната продоволствена сигурност.

Полянски дефинира предизвестието на Европейски Съюз като " извратена логичност ", добавяйки: " Русия в никакъв случай не е разглеждала Африка, Азия или Латинска Америка като пространство за добиване на облаги ".
 Украйна удари съветска база край Новоросийск Обновена
Украйна удари съветска база край Новоросийск

Атаката е спряла работата на най-голямото съветско комерсиално пристанище
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР