Съединените щати ще наложат мита на редица стоки от Европейския

...
Съединените щати ще наложат мита на редица стоки от Европейския
Коментари Харесай

САЩ ще наложат мита на европейски стоки на 18 октомври

Съединените щати ще наложат мита на редица артикули от Европейския съюз на 18 октомври, разгласи представител на администрацията на президента Доналд Тръмп, представен от международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Това стана, откакто по-рано през вчерашния ден Световната комерсиална организация (СТО) позволи на Съединени американски щати да наложат наказателни мита върху артикули от Европейски Съюз за 7.5 милиарда $ поради нелегално отпуснати дотации на " Еърбъс " (Airbus). Решението е следващ стадий от остарелия спор сред европейския самолетостроител и американския му съперник " Боинг " (Boeing).

Цитираният чиновник на офиса на американския търговски представител посочи, че Съединените щати ще наложат мита от 10 % за самолетите и от 25 % за редица други артикули от Европейския съюз. Самолетните елементи обаче ще бъдат изключени от наказателните ограничения, с цел да не пострада заводът на " Еърбъс " в американския щат Алабама и да не бъде оскъпено производството на " Боинг ", което включва европейски съставни елементи.

Администрацията на Тръмп разгласява лист с европейски артикули, които може да бъдат взети на прицел. Сред тях са виновността, сиренето, маслините и уискито.

Съединени американски щати няма да наложат мита от 100 % върху артикули, макар че решението на СТО им го разрешава, с цел да оставят отворена вратата за намиране на решение, означи служителят на офиса на американския търговски представител.

Президентът Тръмп назова решението на Световната комерсиална организация " огромна победа за Съединените щати ". Той си приписа заслугата за решението, макар че делото е заведено преди към 15 години, отбелязва ДПА.

" Всички тези страни ограбваха Съединените щати доста години ", сподели американският президент на взаимна конференция в Белия дом с финландския си сътрудник Саули Нинистьо. Тръмп обаче не посочи какви мита ще наложи неговата администрация.

Финландският президент отхвърли да разяснява непосредствено тематиката. Нинистьо обаче назова решението на СТО " много тежко за Европа ".

Би Би Си отбелязва, че в този момент се чака решение на СТО какви мита може да наложи Европейски Съюз на Съединени американски щати поради държавната помощ за " Боинг ". Това решение се чака идната година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР