Съединените щати се присъединиха към държавите, призоваващи властите в Иракски

...
Съединените щати се присъединиха към държавите, призоваващи властите в Иракски
Коментари Харесай

САЩ се обявиха срещу референдума в Иракски Кюрдистан, Турция заплаши със санкции

Съединените щати се причислиха към страните, призоваващи управляващите в Иракски Кюрдистан да се откажат от планувания за 25 септември референдум за самостоятелност. Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт разгласи, че Съединени американски щати " твърдо се опълчват на референдума за самостоятелност на районното държавно управление на Иракски Кюрдистан " и вместо това приканва за договаряния с държавното управление в Багдад.

Правителството в Ербил упорства, че референдумът няма да има обвързващ темперамент и няма неотложно да докара до разединение, а ще е единствено първа крачка, което би трябвало да даде насоки за бъдещия разговор с Багдад.

По-рано Саудитска Арабия разгласи, че се надява вотът да не се случи, тъй като ще е опасен за Ирак и района. Рияд " се надява, че президентът (Масуд) Барзани ще е задоволително умен, с цел да не организира референдума ", се споделя в известие на саудитското външно министерство, съгласно което сходна стъпка би могла да докара до неустойчивост за Ирак.

Турция заплаши, че ще наложи наказания на Ербил, а дни по-рано стартира учения на границата с кюрдския самостоятелен район. " Санкциите няма да са елементарни, " сподели президентът Реджеп Тайип Ердоган, представен от Анадолската организация, без да навлезе в детайлности. Дни по-рано Иран предизвести, че счита да затвори границата с Иракски Кюрдистан.

Срещу референдума се опълчи и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който сподели, че провеждането му в планувания миг би отклонило вниманието от битката против " Ислямска страна ".

Парламентът и държавното управление в Багдад също считат референдума за противозаконен и упорстват да се анулира. В петък министър председателят Хайдер ал Абади разгласи, че стартира интервенция за отвоювяна от " Ислямска страна " на град Хауиджа, ситуиран близо до богатия на нефт и оспорван сред Багдад и Ербил Киркук.

Барзани твърди, че единствената опция за анулация на референдума е да се разгласи начало на договаряния за самостоятелност.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3150)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР