Съединените щати са дали съгласието си Нидерландия да достави F-16

...
Съединените щати са дали съгласието си Нидерландия да достави F-16
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на Нидерландия: САЩ са одобрили доставката на изтребители F-16 за Украйна

Съединените щати са дали единодушието си Нидерландия да достави F-16 на Украйна . Това съобщи нидерландският министър на защитата в петък, което е огромна облага за Киев, макар че изтребителите няма да имат директно влияние върху съвсем 18-месечната война, предава „ Асошиейтед прес “.

„ Приветствам решението на Съединени американски щати да разчистят пътя за доставка на изтребители F-16 в Украйна. Това ни разрешава да продължим образованието на украинските водачи “ , написа нидерландският министър на защитата Кайса Олонгрен в известие в X, прочут преди като Twitter.

 „ Оставаме в стеснен контакт с европейските сътрудници, с цел да вземем решение по отношение на идващите стъпки. “

Украйна от дълго време моли за този съвременен изтребите л, който да ѝ даде преимущество в борбите. Неотдавна тя стартира дълго чаканата контраатака против силите на Кремъл без въздушно прикритие , поставяйки войските си на милостта на съветската авиация и артилерия.

Освен доставката на бойните самолети, съдружниците на Украйна също би трябвало да обучат своите водачи . Вашингтон е на мнение, че F-16, сходно на модерните американски танкове Abrams, ще бъдат от решаващо значение в дълготраен проект, до момента в който Киев се изправя против Русия.

Нидерландия е част от западна коалиция, която включва също Белгия, Канада, Дания, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Швеция и Обединеното кралство, която през юли даде обещание да образова украински водачи да летят с F-16 .

Вашингтон би трябвало да даде благословията си, тъй като изтребителите са създадени в Съединени американски щати . Нидерландският външен министър Вопке Хоекстра съобщи в известие в X, че разрешението на Съединени американски щати за изпращане на F-16 в Украйна „ бележи значим крайъгълен камък “ в защитата на Украйна . Не стана ясно по кое време първите F-16 могат да бъдат доставени на Украйна.

Подобно на Нидерландия, Дания съобщи през юни, че образованието на украински водачи е почнало и страната обмисля доставка на самолети на Киев, само че че водачите ще се нуждаят от шест до осем месеца образование , преди възможното подаяние на самолети да стане факт. В изказване пред датските медии министърът на защитата Якоб Елеман-Йенсен акцентира, че държавното управление няколко пъти е казвало, че дарението е „ естествена стъпка след образованието “.

Междувременно съветската противовъздушна защита спря офанзивите с дронове против централна Москва и против корабите на страната в Черно море, оповестиха публични лица в петък, обвинявайки Украйна за опита за нахлуване.

Отбранителните системи смъкнаха украински дрон над центъра на Москва рано в петък и някои фрагменти паднаха върху изложбен център, се споделя в изказване на съветското министерство на защитата. В него излиза наяве, че дронът е бил свален към 4 часа сутринта и не са провокирани пострадвания или пожар, породен от фрагментите. Полетите обаче бяха спрени за малко на четирите огромни московски летища. Кметът Сергей Собянин изясни, че някои от фрагментите са паднали на територията на Експоцентъра, изложбен комплекс в съседство с комерсиалния и офис комплекс Москва Сити, който беше ударен два пъти от дронове през последния месец. Районът е на към 4 километра (2,5 мили) западно от Кремъл. Министерството на защитата назова последния случай „ следващата терористична офанзива на киевския режим “ .

Военноморските сили също унищожиха украински морски дрон , който се е опитал да нападна съветски кораби късно в четвъртък в Черно море, на към 240 километра (150 мили) югозападно от Севастопол, заяви още министерството. Според информацията дронът е бил изваден с огън от патрулен катер и корвета.

Не беше допустимо да се ревизират изказванията, прецизира изданието.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР